Oslo Tingrett har dømt de to småinvestorene - eller daytraderne - Svend Egil Larsen og Peder Veiby til henholdsvis fengsel i 90 dager og 120 dager for markedsmanipulasjon. Dommen er betinget med en prøvetid på to år.

Larsen og Veiby fant en svakhet i Timber Hills aksjerobot. De la inn en stor aksjeordre på et kursnivå, fulgte opp med småhandler på stadig stigende kurs, før de solgte seg ut på et høyere nivå. Dette var mulig fordi motparten - aksjeroboten - automatisk fulgte etter deres bevegelser. Den lærte heller ikke av "feilen" som påførte Timber Hill tap.

- Timber Hills datamaskin har tolket signalene slik ingen fornuftig investor ville tolket det. Er da handlene egnet til å gi falske, uriktige eller villedende signaler om tilbud og etterspørsel i en aksje, spurte advokat Anders Brosveet under rettssaken.

Poenget hans var at man vanskelig kan hevde at Veiby og Larsen har manipulert markedet, når ingen rasjonell investor ville tolket signalene fra deres handler slik maskinen gjorde det.

Brosveet argumenterte for at en rasjonell aktør ville sammenholdt informasjon om volum og pris.

Det er ikke vanskelig å være enig i dette.

Retten mener at de to tiltalte handlet forsettelig. Utvilsomt. Retten mener også at de to tiltalte hadde kunnskap om hvordan Timber Hills maskin handlet. Utvilsomt. De to fant en svakhet og utnyttet den. Det er også riktig at deres handler beveget kursen i illikvide aksjer.

Men det er bortimot komplett ubegripelig hvordan det skal være straffbart.

La meg dra en - absolutt søkt - sammenligning.

For noen år siden hadde gründer Idar Vollvik plutselig fått en milliard kroner inn på konto etter salget av mobilselskapet Chess. I stedet for å ta seg en ferie, sikre fremtiden og nyte livet så pøste han pengene inn i aksjehandel på Oslo Børs. I løpet av kort tid hadde han tapt hele formuen, og i dag sitter han igjen med en gjeld på et tresifret millionbeløp.

Hva med Vollviks motparter - aksjemeglerne i en rekke av landets meglerhus?

De fant en menneskelig motpart som, beklager Idar Vollvik, ser ut til å minne mye om Timber Hills robot. Det er ikke vanskelig å hevde at meglerne ved å pushe aksjer på Vollvik i en rekke selskaper - flere av dem små og illikvide, som Dynapel, Birdstep og Intex Resources - kan ha skapt en kunstig høy kurs i flere aksjer. Dette kunne de fortsette med fordi Vollvik åpenbart ikke lærte av sine feil. Den tidligere dørvakten og gründeren kjøpte og kjøpte til kurser som meglerne hans mente var fornuftig - eller kanskje til nivåer de mente var spinnville? Vollvik kjøpte uansett. Siden måtte han selge med enorme tap.

Meglerne kan på samme måte som Larsen og Veiby ha utnyttet en svak motpart, og resultatet var høyst trolig at aksjekursene ble påvirket.

Skal politiet nå starte etterforskning av Vollviks meglere for markedsmanipulasjon? Utnyttet de en svakhet hos motparten til å selge aksjer til kunstig høye kurser?

Svaret på de spørsmålene bør være nei.

Og utfallet av robotsaken blir høyst trolig et annet i høyere rettsinstanser.

Ole-Morten Fadnes er redaktør i DN.no.

Les også:
Dømt for robotmanipulasjon
- Vi hadde varslet uansett
- Dette går til Høyesterett
- Oppsiktsvekkende dom
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.