Over 2000 er døde og Kina står nesten stille. Samtidig faller forventningen til selskapenes inntekter i svært mange land. Men investorene bryr seg ikke om skeptikerne som kaller prisingen irrasjonell og manisk. Før helgen nådde aksjemarkedene nye rekorder.

– At aksjemarkedet ser litt uberørt ut har sin grunn, sier Terje Erikstad, finansredaktør i DN.

  • Bruker du Spotify, er linken her
  • Hører du via Iphone, trykker du her
  • Ellers går du inn på din podkast-app, søker etter Finansredaksjonen - lytt og abonner.

I snart to uker har verdens kanskje viktigste aksjeindeks, amerikanske S&P 500, satt nye historiske rekorder nesten annenhver dag. Det skjer etter 11 år med nesten kontinuerlig oppgang.

Apple, et av de fem mest verdifulle tech-selskapene, fikk en smell på Nasdaq-børsen tirsdag etter å ha varslet fallende resultater som følge av coronaviruset i Kina.

Men allerede onsdag var kursen tilbake på nesten rekordnivå.

– Europa er mer utsatt for Corona-viruset enn USA, mener Erikstad.

Alvorlig advarsel

Amazon, Facebook og Microsoft setter stadig nye toppnoteringer.

– Det er ekstreme tall, resultatvarselet fra Apple er en alvorlig advarsel, sier Thor-Chr. Jensen, børskommentator i DN.

Han peker på at det er disse fire, pluss Googles eier Alphabet, som har stått for inntjeningsveksten for samtlige selskaper som inngår i S&P 500-indeksen, det viktigste barometeret i det amerikanske aksjemarkedet.

– En så konsentrert risiko bør skremme vettet av hvem som helst, sier Jensen, som mener vi ikke har sett maken siden tech-boblen ved årtusenskiftet.

Erikstad peker på Goldman Sachs som har beregnet at 90 prosent av oppgangen i aksjekursene skyldes en reprising av aksjemarkedet, og ikke en økt inntjening i selskapene.

– Det skyldes Tina-effekten, sier Jensen og forklarer i podkasten.

De mener begge at det er to forhold som avgjør hvordan aksjemarkedet videre påvirkes av Corona-viruset. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Resistente aksjer og uberørte markeder er tema for Thor Chr. Jensen, Ida Grieg Riisnæs og Terje Erikstad i siste episode av Finansredaksjonen.
Resistente aksjer og uberørte markeder er tema for Thor Chr. Jensen, Ida Grieg Riisnæs og Terje Erikstad i siste episode av Finansredaksjonen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)