Det danske oljeselskapet Dong kastet ut oljen, og ble til vindkraftselskapet Ørsted, som har hatt en fantastisk kursoppgang. Nå kappes det med Equinor om å ha størst markedsverdi.

For noen dager siden lanserte italienske Eni planene om å dele virksomheten i to, etter fossile og fornybare kilder.

Equinor står i første rekke til å gjøre det samme, mener to analytikere i Clarkson Platou som argumenterer for at «Det vil styrke Equinors posisjon og vise vei for Norge som en grønn energinasjon.»

Et triks som kan løfte verdien av Equinor, mener Thor Chr Jensen, børskommentator i DN.

I denne ferske episoden av Finansredaksjonen diskuterer han fordeler og ulemper med en deling av Equinor med finansredaktør Terje Erikstad og journalist Ida Grieg Riisnæs.

Bruker du Spotify, er linken her

Hører du via Iphone,  trykker du her

Ellers går du inn på din podkast-app, søker etter Finansredaksjonen – lytt og abonner.

Størst i fornybar

Equinor har som mål at fornybare prosjekter skal utgjøre 15–20 prosent av samlede investeringer innen 2030, i alt ti milliarder dollar.

Equinor har andeler i flere større vindparker utenfor Storbritannia og Tyskland, men har langt større ambisjoner. Det største prosjektet er Doggerbank utenfor kysten av Yorkshire, som skal bli verdens største vindpark. Der skal Equinor etter planen ta halvparten av investeringene på ni milliarder pund. I tillegg kommer planene om flytende havvind i Hywind Tampen, som skal forsyne Gullfaks og Snorre med strøm. Equinor eier også 15 prosent av solenergiselskapet Scatec Solar.

Ifølge en rapport fra analyseselskapet Rystad Energy, er Equinor nå det oljeselskapet som har satset mest på fornybart, og står for over halvparten av oljeselskapenes samlede investeringer i fornybar energi.

Veien å gå

I podkasten diskuteres vinnere og tapere på en deling av Equinor.

– Den svarte delen vil garantert bli en taper på sikt, men samlet vil en deling styrke aksjonærene, sier Erikstad.

– For den norske stat som hovedaksjonær burde resultatet være opplagt, når man både kan fremme grønn vekst og øke sine verdier, sier Erikstad.

Han peker på at en deling også vil løfte investeringene i fornybar energi.

– Investeringene i fornybart må kraftig opp hvis vi skal nå klimamålene i Parisavtalen. Det handler om å koble kapital med klimamålene, og få det lønnsomt. Da slår vi to fluer i ett smekk.

– At det går den veien på sikt er jeg helt overbevist om. Spørsmålet er bare hvor lang tid det vil ta, sier Jensen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.