DN avslørte denne uken at Equinors skifer-satsing i USA har påført den norske giganten tap på over 200 milliarder kroner, langt mer enn det som har vært kjent.

Det finansredaktør Terje Erikstad døper til Norges største industriskandale, analytiker John Olaisen en investeringsskandale, og DNs nye politiske redaktør Frithjof Jacobsen til verdens dyreste armlengde, er tema for en rykende fersk episode av DNs podkast Finansredaksjonen med finansredaktør Terje Erikstad, børskommentator Thor Chr. Jensen og journalist Ida Grieg Riisnæs.

Bruker du Spotify, er linken her

Hører du via Iphone,  trykker du her

Ellers går du inn på din podkast-app, søker etter Finansredaksjonen – lytt og abonner.

Klare advarsler

– Jeg kan ikke tenke meg noe annet selskap som hadde fått lov til å tape 200 milliarder før noen ansvarlige hadde sagt stopp, sier Erikstad. Han mener en lang rekke «røde» rapporter fra Equinors internrevisorer viser at ledelsen fikk veldig klare advarsler og at USA-virksomheten var ute av kontroll.

– De viser en ukultur, kaos, dårlig kontroll og høy pengebruk.

Et eksempel på hva internrevisorene fant, var bankkontoer i USA der det sto milliardbeløp som ikke var tatt med i regnskapene.

– Det er helt sjokkerende at et selskap ikke vet om bankkontoer det eier, og hvilke penger som går inn og ut. En skulle ikke tro at Norges største selskap kunne ha så dårlig kontroll, og en stil og pengebruk som ikke var typisk norsk, sier Erikstad.

Ingen voksne hjemme

– Det er så store beløp at det er vanskelig å ta innover seg, sier Jensen, som trekker frem den gule Mustangen som Torgrim Reitan kjørte i USA.

– Det har ikke vært noen voksne hjemme, sier Jensen, som mener manglende åpenhet om den svært store og viktige USA-satsingen har ført til at analytikere og investorer ikke har kunnet gjøre beregninger av virksomheten.

Equinor har fått mange oppfordringer om å legge frem regnskap for USA-virksomheten, der det har investert over 250 milliarder kroner. Men selskapet har så langt ikke etterkommet anmodningene, heller ikke fra Finanstilsynet. Erikstad er sikker på at satsingen hadde blitt stoppet hvis åpenheten hadde vært større. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.