I ukens episode av Finansredaksjonen er valutamarkedet satt under lupen. Først og fremst fordi vi opplevde en skandale av de sjeldne fredag 23. september. Da klarte den ferske britiske finansministeren Kwasi Kwarteng å sende kursen på pund til historisk lavmål etter å ha foreslått store skattekutt for de rikeste, skattekutt som skulle finansieres med statlige lån.

Det trodde investorene var en dårlig idé, så de solgte pundet i bøtter og spann. Den britiske sentralbanken måtte redde pundet (og Kwarteng) fra fullstendig kollaps, og mandag ble forslaget trukket.

Den norske kronen har ikke tapt seg like mye i verdi som pundet, men kronekursen er blitt over 20 prosent svakere mot dollar det siste året og rundt fem prosent mot euro. Det betyr mindre penger å handle for når man er på utenlandstur, men mer penger i kassen hos bedrifter som eksporterer til utlandet.

Oppdrettsnæringen nyter for eksempel godt av svak krone. Godt med et plaster på såret etter skattesmellen som kom forrige uke.

Men hvorfor er kronekursen svak?

Og hvor smart er det egentlig å ha valutasikring på investeringer - som for eksempel fond?

Finansredaksjonen tegner og forklarer i ukens episode som du kan høre gratis der du ellers hører podkast.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.