Aker BPs oppkjøp av det svenske oljeselskapet Lundin Explorations er forretningsmessig smart for begge parter. Oppkjøpet gjør også Kjell Inge Røkke til den enkeltpersonen i norsk historie som produserer mest olje – 58.000 fat per dag, ifølge finansredaktør Terje Erikstad i DN.

Lundin Energys diamant er lisensen i gigantfeltet Johann Sverdrup. Der skal det etter planen produseres olje i 40 år til. I tillegg sier styreleder i Aker BP, Øyvind Eriksen, at det nye selskapet skal øke produksjonen kraftig på norsk sokkel som følge av skattelettelsene bransjen fikk av Stortinget da pandemien var i sin spede begynnelse i 2020. Det høres ut som det nye selskapet er langt unna det grønne skifte.

I Finansredaksjonen denne uken snakker vi om at skattelettelsene i 2020 fremstår som fullstendig hodeløse i dag når energiselskaper formelig renner over av penger som følge av ekstremt høye gasspriser og langt høyere oljepris enn i 2020 - men vi bruker selvfølgelig det meste av episoden til å snakke om det spektakulære kjøpet Aker BP gjorde av Lundin Energy. Et kjøp Kjell Inge Røkke aldri trodde ville skje.

Lytt til podkasten på Acast . Eller på Spotify.

Finansredaksjonen er tilbake onsdag 5.januar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.