Alle eksperter advarer mot å tro at faren er over og at virus-toppen er nådd. De økonomiske konsekvensene spås å bli dype og langvarige. Men i aksjemarkedet har grådigheten vunnet frem de siste ukene.

Hvorfor er investorene så optimistiske, er tema for siste episode av DNs podkast Finansredaksjonen med finansredaktør Terje Erikstad, børskommentator Thor Chr Jensen og journalist Ida Grieg Riisnæs.

Bruker du Spotify, er linken her

Hører du via Iphone,  trykker du her

Ellers går du inn på din podkast-app, søker etter Finansredaksjonen – lytt og abonner.

Myndighetenes ekspertgruppe ledet av økonomiprofessor Steinar Holden beregner at tiltakene mot korona betyr en nedgang i bnp på nær ni prosent. NHOs anslag er tett på.

– Helt ekstremt, sier Terje Erikstad, som gått tilbake til 1830 for å lete etter så kraftige nedturer som vi ligger an til nå.

Sammenlignet med tidligere er det noen vesentlige forskjeller, peker han på.

Holdenutvalget anslår at effektene på sysselsetting og produksjon vil vare til 2030.

– Nedgangsperioder har langvarige negative effekter. Økonomene frykter hysterese-effekter, sier Erikstad.

Sucker´s rally

Siden bunnen i midten av mars, har børsene verden over steget over 20 prosent, så også Oslo Børs. Dermed er verdens børser nå ned «bare» 20 prosent siden nyttår. Samtidig har oljeprisen nådd bunnivåer, arbeidsledigheten i USA har økt med ti millioner på to uker, bilfabrikk etter bilfabrikk stenges ned og det er vanskelig å se hvordan bransjer som fly og cruise kan reise seg igjen.

– Har investorene egentlig tatt inn over seg hvor alvorlig dette blir for næringslivet fremover spør Ida Grieg Riisnæs.

– Jeg tror vi er vitne til et klassisk sucker´s rally, sier Thor Chr. Jensen.

– Andre kvartal kommer til å bli svarte natten. Det tar tid før selskapene er tilbake, mener børskommentatoren og viser til at børsen falt 60 prosent under finanskrisen.

Han venter mange konkurser fremover.

– Investorene priser inn en optimistisk løsning på dette forferdelige koronaviruset. Det er også gode argumenter for at dette vil løse seg relativt raskt, mener Erikstad.

– Vi er på ingen måte ferdig, sier Jensen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.