Krisepakker står i kø, og aksjemarkedet har hentet igjen mye av det tapte på korona. Men hvor bør man satse videre nå, og hva bør man absolutt unngå?

Det er tema i siste episode av DNs podkast Finansredaksjonen med finansredaktør Terje Erikstad, børskommentator Thor Chr. Jensen og journalist Ida Grieg Riisnæs.

Bruker du Spotify, er linken her

Hører du via Iphone,  trykker du her

Ellers går du inn på din podkast-app, søker etter Finansredaksjonen – lytt og abonner.

Alle kanoner i fyr

Den viktigste forklaringen på at børsene har steget mens bnp synker som en dupp i nesten alle land:

– Den amerikanske sentralbanken har fyrt opp alle kanonene, tusenvis av milliarder av dollar er brukt. Og mer kommer, ifølge den amerikanske sentralbanken, FEDs, rentemøte onsdag kveld, sier Terje Erikstad i podkasten.

Han peker på at frem til midten av mars falt nesten alt på børsene, men siden har det vært store forskjeller mellom bransjer og selskaper.

– Det har vært mye mer diskriminering blant investorene, sier Erikstad.

Thor Chr. Jensen peker på tre typer selskaper som har klart seg best gjennom korona-krisen.

– Den bransjen som har steget mest, er livsfarlig, det er ren lotto, ifølge børskommentatoren. Han er også skeptisk til det største av de selskapene som har klart seg best på Oslo Børs hittil i år, hydrogenselskapet NEL.

– Det er helt fantastisk hvordan den aksjen har holdt seg oppe, det forstår jeg ikke.

Sky som pesten

Listen over de selskaper som har falt mest på Oslo Børs hittil i år, er sterkt dominert av oljeserviceselskaper. Men ikke bare.

– De som rammes hardest nå, har ett ekstremt fellestrekk, som gjør at de ikke tåler mye motgang før de er på konkursens rand, sier Erikstad.

– Det man må sky som pesten er oljeservice. Å begynne med bunnfiske der nå, er livsfarlig, disse selskapene må man sky som pesten, mener Jensen.

Investorer som leter etter trygge havner, i disse vesentlig mer enn normalt usikre tider, får tre råd på veien fra Erikstad.

Mens EU-kommisjonen, Det internasjonale pengefondet og FNs generalsekretær og IEA tilråder at krisepakkene gir incentiver til grønne løsninger, lanserer regjeringen hjelpepakke på 100 milliarder kroner olje- og oljeservice-bransjen. Vil grønne aksjer få et ytterligere løft, spør Ida Grieg Riisnæs.

– Noen mener at vi ikke har råd til det. Men realiteten er at vi ikke har råd til å la være. De grønne aksjene er fremtidens aksjer, men ikke alle vil klare seg, sier Erikstad og advarer om høy risiko.

Løp og kjøp

Denne krisen har det i seg at den gir en god screening på hvilke selskaper som er solide og klarer seg. Det er et kvalitetstegn, sier Jensen, men peker på at andre med stor stigning er mer skumle.

De to kommentatorene velger seg hver sine aksjer de ville satset på i dagens marked.

Jensen velger «en pengemaskin, som tjener penger nesten uansett hva som skjer, som har god ledelse, og betaler masse utbytte. Vanskelig å se at man kan gå seg bort på den.

Erikstad velger et selskap som er ganske høyt priset, men trygt. Han legger også inn en mer dristig anbefaling som både har hatt store tap og fått mye bank under både bankkrisen og koronakrisen.

– Det er mulig å vedde på at markedet har vært litt for pessimistiske i dette tilfellet, sier Erikstad. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.