Høye olje- og gassprisene har gitt oljeselskapene på Oslo Børs en gedigen opptur, men de høye prisene bidrar samtidig til at det blir mer lønnsomt å investere i fornybar energi.

Det snakker vi om i Finansredaksjonen denne uken.

Såkalte grønne aksjer, selskaper som har virksomhet som bidrar til at vi kan forlate vår avhengighet av fossil energi til fordel for fornybar energi, har hatt en tøff runde på børsen siden januar 2021. Da steg de lange amerikanske rentene, og selskaper med liten inntjening i dag ble langt mindre attraktive.

Men – det mener finansredaktør Terje Erikstad blir for lettvint å si. Han har dukket ned i tall som blant annet finanshuset Goldman Sachs har satt sammen, og funnet at selskaper innen fornybar energi har gjort det riktig så godt hvis man ser på børsutviklingen over noe lengre tid.

  • Fra 2012 og til i dag har fornybarindeksen til Goldman Sachs steget med 800 prosent, mens indeksen med olje- og gasselskaper har falt med åtte prosent.
  • En annen god nyhet er at kostnadene for å produsere for eksempel sol- og vindenergi har falt med 85 prosent siden 2010.

Det er likevel ikke alle som lykkes ved første forsøk. Aker-systemet gjorde en av sine mange finansielle akrobatiske numre i forrige uke da Aker Offshore Wind og Aker Clean Hydrogen ble tatt av børs og feiet inn under paraplyen til fornybarselskapet Aker Horizon etter at de har mislykkes med å ta posisjoner i sine markeder. Hør hvorfor i den ferske episoden av Finansredaksjonen.

Hør Finansredaksjonen på Acast, Spotify eller der du ellers hører podkast.

Vi tar påskeferie, så neste episode kommer først 20. april.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.