Konkurransetilsynet har sagt et endelig nei til DNBs forsøk på å kjøpe SBanken. Fondskundenes ve og vel ble oppgitt som avslagsgrunn. Det synes DNB er veldig rart, siden fondsdistribusjon står for kun tre prosent av Sbankens inntekter. Så hva er da årsaken til at Konkurransetilsynet sa nei?

Det er tema for ukens episode av Finansredaksjonen.

Lytt til episoden på Acast eller på Spotify her.

Den største eieren i Sbanken, oppkjøpsfondet Altor, ble mildt sagt overrasket over avslaget. De har jo pyntet og primet Sbanken for salg og var klar for å innkassere en god gevinst. Det er høyst sannsynlig at de vil ta opp telefonen og ringe rundt til andre banker for å høre om de vil kjøpe.

Men – hvem blir det?

– Det blir garantert en IRB-bank, sier finansredaktør Terje Erikstad. Det betyr enkelt forklart en bank som er så stor at den har lavere kapitalkrav bak hvert utlån enn små banker som Sbanken. Det betyr at banken kan løse ut mer kapital fra å kjøpe Sbanken enn en liten bank som ikke er rangert som IRB-bank. Nordea, Handelsbanken og Danske Bank er eksempler på slike banker.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.