Det ble ett lettelsesrally i det amerikanske aksjemarkedet etter at den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell satt opp renten som ventet med 0,5 prosentpoeng onsdag kveld. Det som utløste lettelsen var signalet han ga på pressekonferansen i etterkant av rentemøte. Powell sa sentralbanken ikke «aktivt» vurderer å sette opp renten med 0,75 prosentpoeng fremover. Aksjemarkedet kan på kort sikt glede seg over det, men hjelper dette i det hele tatt på den skyhøye inflasjonen i USA?

I den ferske episoden av Finansredaksjonen snakker vi om konsekvensene av høy inflasjon, effekten av renteøkninger og hvordan det påvirker privatøkonomien til den enkelte.

Norges Bank hadde rentemøte torsdag formiddag, men satt som ventet ikke opp renten nå, men varslet hopp i juni. Rentekomiteen varslet også at det kan komme raskere renteøkninger utover i året hvis inflasjonen ikke går ned.

Finansredaksjonen snakker om hvor mye skarpere rentevåpenet er blitt nå når husholdningene har en langt høyere gjeldsbyrde enn ved tidligere renteøkninger. I en ny artikkel skriver blant annet postdoktor ved Økonomisk Institutt ved UIO, Martin Blomhoff Hoff at «rentens virkning på forbruket er mer enn dobbelt så sterk i dag som for 20 år siden». Hoff mener Norges Bank bør oppdatere modellene sine for å ta høyde for det.

Supervikar og DN- kommentator Bård Bjerkholt synes det er merkelig hvis Norges Bank ikke allerede har gjort det, sett i lys av at sentralbankene har sagt at de følger nøye med på effekten av renteøkningene på husholdningene.

Lytt og abonnér til Finansredaksjonen!

Du kan høre episoden på Spotify her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.