I ukens episode av Finansredaksjonen snakker vi om hvorfor enda flere rentehevinger er nødvendig og hvor stor sannsynlighet det er for at sentralbankene verden over klarer å få bukt med inflasjonen.

Hør episoden her:

For bare ett år siden var styringsrenten i Norges Bank 0,5 prosent. Nå er den på 2,75 prosent. Det er krevende for dem som har store lån. Og enda er ikke rentetoppen nådd, skal man tro Norges Banks siste pengepolitiske rapport fra desember.

Norges Banks mål er å få ned inflasjonen. Så langt har den ikke lykkes, derfor ventes det ytterligere én til to renteøkninger i år. Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank er redd det Norges Bank og alle andre sentralbanker gjør, vil kjøre økonomien i grøften. Han får støtte av stadig flere økonomer.

Kommentator Bård Bjerkholt i DN mener økonomenes argumenter ikke holder helt mål, så han anbefaler dem å begynne «å kladde på bortforklaringskronikkene sine».

Bjerkholt utdyper hvorfor i ukens podkast-episode.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache er uansett svært forsiktig, sammenlignet med den amerikanske kollegaen Jerome Powell (eller JPow, som Thor Christian Jensen liker å kalle han). Powell sier klart og tydelig at sentralbanken setter opp renten helt til inflasjonen er kommet ned. Det får sterke føringer for aksjemarkedet. Det stiger når Powell tolkes i retning av saktere rentehevinger, og faller når Powells retorikk er tydeligere på at renten skal videre opp. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.