Oljelagrene flyter snart over, og raffinerier stenges ned. Mandag måtte for første gang investorer betale for å bli kvitt olje, på det meste 40 dollar per fat.

Mens Opec+ ledet an av Saudi-Arabia og Russland har hostet opp det største produksjonskuttet noensinne, er det ett nærliggende land som ikke kommer til å kutte. Hvilket får du høre i siste episode av DNs podkast Finansredaksjonen med finansredaktør Terje Erikstad, børskommentator Thor Chr Jensen og journalist Ida Grieg Riisnæs.

Bruker du Spotify, er linken her

Hører du via Iphone,  trykker du her

Ellers går du inn på din podkast-app, søker etter Finansredaksjonen – lytt og abonner.

– Det er ikke umulig at vi får negative oljepriser i Nordsjøen, mener Erikstad, men lister opp argumenter for at det ikke vil skje.

Super-kontango

Jensen og Erikstad går igjennom ordene som plutselig er hyppig brukt etter det største og raskeste fallet i oljeprisen noensinne: Super-kontango, ETF-er, roll over-squeeze og Cushing, Oklahoma.

– Det er mulig for småsparere å eksponere seg direkte i oljemarkedet, sier Jensen, men angir enklere alternativer.

Den som trodde at super-kontango var et nytt fenomen i oljemarkedet tar grundig feil. Hvor feil, forklarer Erikstad, som både gir historikken og en grundig forklaring på fenomenet.

Han har også oppskriften på hva Opec og de andre oljeproduserende landene bør gjøre, dersom de vil ha prisen opp.

Jensen holder en knapp på Trump og hans trusler på Twitter:

– Ingenting hjelper mer på oljeprisen enn en liten krig i Midtøsten.

Nirvana for tankredere

Normalt går tankskipenes rater høyt når det er kraftig oppgang i oljemarkedet, men nå går de skyhøyt på det kraftige overskuddet av olje.

Jensen mener det nesten ikke er grenser for hvor høyt tankratene kan gå, og mener det kan være helt rasjonelt med rater over 500.000 dollar per dag.

– Da kan tankrederne tjene inn hele skip på et par turer, sier Jensen.

Når oljeprisen er ned 75 prosent, mens Oslo Børs har falt under 25 prosent siden nyttår, kan det gå to veier, mener han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.