Den evige debatten i finansmarkedene er hvorvidt det lønner seg å investere passivt – altså bare kopiere en indeks – eller aktivt – å plukke aksjer man tror kan levere bedre enn markedet. En ny rapport om hvordan Oljefondet investerer, gir debatten en ny omdreining.

Den aktive forvaltningen har gitt 170 milliarder kroner inn i fondet siden oppstart . Det er mye penger, men lite i prosent av samlede midler i fondet. Den årlige avkastningen har vært syv prosent, mens indeksen(e) Oljefondet måler seg mot har steget 6,8 prosent. Det er likevel ikke sånn at rapporten sier det er bombesikkert at aksjeplukkerne i fondet har bidratt til de 0,2 prosentene ekstra avkastning. De vet rett og slett ikke.

For hvordan måle om aktiv forvaltning skyldes flaks eller dyktighet? Det er ikke lett. Men noen forvaltere leverer uansett utrolig gode resultater. Finansredaksjonen er glad det finnes aktive forvaltere. Det gir oss langt mer å snakke og skrive om, enn om alle skulle blindt følge en indeks.

I ukens episode av Finansredaksjonen snakker vi om aktiv og passiv forvaltning generelt og forvaltningen i Oljefondet spesielt. Noe for både småspareren og den profesjonelle, der altså. P(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.