Ingen taper mer på dagens oljepriser enn skiferolje-produsentene i USA. De fleste trenger over 40 dollar fatet for å gå i pluss. I Texas har prisene stedvis duppet under null de siste dagene. Kan vi nå få se amerikanere som spiller på lag med Opec?

Det er blant temaene i siste episode av DNs podkast Finansredaksjonen.

Bruker du Spotify, er linken her

Hører du via Iphone,  trykker du her

Ellers går du inn på din podkast-app, søker etter Finansredaksjonen – lytt og abonner.

Verden flommer over av olje, og mellom verdens størst oljeprodusenter, USA, Saudi-Arabia og Russland pågår maktkampen om hvem som skal kutte mest.

I podkasten forklarer DNs finansredaktør Terje Erikstad hvor stor overproduksjonen er i dagens marked, samtidig som Saudi-Arabia har stått klar til å åpne kranene for fullt.

- Den første store konkursen blant skifer-produsentene kom denne uken. Det er ingen tvil om hva markedet venter fra de amerikanske skiferolje-produsentene, sier Erikstad.

Håper Trump har rett

Torsdag ettermiddag spratt oljeprisene opp i 35 dollar per fat, på twitter-meldingen fra Trump om at Saudi-Arabia og Russland vil kutte sin produksjon minst ti millioner fat per dag.

Erikstad er skeptisk til alt Trump sier.

- Men for norsk økonomi vil det være hyggelig om Trump for en gangs skyld får rett

Mens amerikanske senatorer tidligere har tatt til orde for å forby olje-kartellet Opec, har nå Texas Railroad Commission meldt seg på for å regulere amerikansk olje-produksjon.

- I nyere tid er dette helt uhørt, sier Erikstad.

I slutten av april er 90 prosent av lagrene fulle. Hva skal produsentene gjøre da? Dette vil få konsekvenser for oljemarkedet i mange år fremover, tror han.

Storeslem

At markedet svømmer over av olje, har gitt tankrederne en fantastisk opptur. Thor Chr. Jensen, DNs børskommentator, forklarer hvorfor John Fredriksen, Herbjørn Hansson og Arne Fredly nå tjener grassat med penger på sine tankrederier.

- Det er virkelig storeslem for John Fredriksen, sier Jensen som betegner det om en surrealistisk situasjon.

Fortsatt er oljeseervice-selskapene den bransjen som har tatt de største tapene på verdens børser. Men de siste dagene har mange hatt oppgang. Men det skyldes neppe optimisme på deres vegne, tror Jensen.

- Jeg ville vært skeptisk til at de siste dagers oppgang vil vare for oljeservicebransjen. Den er slett ikke posisjonert for det vi nå ser, som vil vare lenge. Her vil det tvinge seg frem en svært alvorlig situasjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.