I morges – onsdag – la regjeringen frem forslag til ny grunnrenteskatt for oppdrett og vindkraft. Hva betyr egentlig grunnrenteskatt? Og hvorfor er det helt riktig å innføre det på disse næringene?

Hør om den nye skatten og bakgrunnen for at den er helt på sin plass i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss her i DN.

Flere titall milliarder i verdier er barbert bort fra oppdrettsselskapene i timene etter at forslaget om grunnrenteskatt kom fra statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Det betyr at milliardærer som Gustav Witzøe og John Fredriksen er blitt litt «fattigere». Det er likevel vanskelig å finne noe sympati for dem etter at de i årevis har håvet inne store inntekter på eksport av laks.

Det er kun fem oppdrettsselskap som blir rammet av skatten. Halvparten av skatteinntektene går tilbake til kommunene hvor oppdrettsselskapene driver virksomhet. Dermed blir påstanden om at Kyst-Norge blir helt mørkt som følge av ny skatt, en smule overdreven, mener vi i Finansredaksjonen.

Hør episoden her eller der du ellers hører podkast. Finansredaksjonen er åpen for alle.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.