Spådommer og prognoser er det nok av ved begynnelsen av et år, og vi i Finansredaksjonen vil jo ikke være noe dårligere. MEN – vi velger klokelig å holde oss unna spådommer om hvor mye konkret aksjemarkedet skal opp, men peker i ukens episode heller på noen trender som vil påvirke markedet i ulike retninger.

Men først snakker vi om et fenomen som har dukket opp hvert år i over 120 år, nemlig nyttårsrakettene, og da ikke de som lever noen korte sekunder etter klokken 12 nyttårsaften, men aksjene som får rakettfart ut av året og som mister futten etter den første uken i januar.

Hva med aksjemarkedet for resten av året? 2022 blir året hvor de store sentralbankene vil stramme til pengepolitikken. Det kan påvirke aksjemarkedet negativt.

Børskommentator Thor Christian Jensen har ingen tro på at aksjemarkedet vil levere over 20 prosent avkastning igjen i år, fordi «ingenting kan vokse inn i himmelen».

Men finansredaktør Terje Erikstad er optimistisk på vegne av energiselskapene på Oslo Børs- særlig Equinor – dersom gassprisene fortsetter å stige slik de har gjort til nå.

Det er i alle fall to x-faktorer i markedene i år. Begge begynner på P. Den russiske presidenten Vladimir Putin og pandemien. Putin har hånden på gasskranen og han ypper seg mot Ukraina. To ting som kan få Europa til å skjelve. Pandemien kan se ut til å brenne ut med omikron, men hvem vet hva slags nye mutasjoner som kan komme.

Lytt til Finansredaksjonen på Acast her – eller på Spotify her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.