I denne episoden summerer vi opp et særdeles begivenhetsrikt første halvår – og gir et par frempek på hvordan resten av året kan bli.

Hovedindeksen på Oslo Børs er per i dag opp nær fire prosent så langt i år. Tar man bort Equinors oppgang på over 50 prosent er avkastningen minus 12 prosent og mer på linje med børsene ute i verden. Vel, ikke så ille som den teknologitunge amerikanske Nasdaq-indeksen da, som har falt nær 30 prosent.

Uansett, dette har vært et begredelig år på så mange måter. For aksjemarkedet er inflasjonsveksten som må ta mye av skylden for nedturen. Blant analytikerne har optimismen og positive analyser med kjøpsanbefalinger dempet seg kraftig. DNB Markets gjentatte nedgraderinger av kursmålene i e-læringsselskapet Kahoot er eksempel. Børskommentator Thor Christian Jensen får bekreftet alle sine fordommer mot den type analyser. Hør hva han sier her.

Finansredaktør Terje Erikstad har dypdykket i forskning fra fire amerikanske økonomer som viser at inflasjonsforventningene har stor betydning for hvor stor inflasjonen faktisk blir. Kan ikke alle gå sammen og bestemme oss for å forvente at Norges Bank treffer inflasjonsmålet på to prosent neste år da, så slipper vi renteøkninger …

Vil resten av 2022 komme opp med litt bedre nyheter siste halvår? Vel, skal man tro Dr. Copper, så er i alle fall inflasjonen på vei ned. Kobber-prisene er historisk et sterkt signal for utviklingen i fremtidige mineralpriser. Per nå peker prisene rett ned. Bra hvis det betyr at inflasjonen er på vei ned, men dumt hvis fallet skyldes at verdensøkonomien er på vei inn i en resesjon. Lytt til Finansredaksjonen for å få vite hvor sannsynlig det er.

Nå tar Finansredaksjonen fem uker fri, men hver uke i sommer får du en Finansredaksjonen Spesial med de beste sakene DN har skrevet i hittil i år – omgjort fra tekst til lyd. Gled dere!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.