I går satt den svenske sentralbanken opp styringsrenten med ett prosentpoeng. Onsdag kveld kan den amerikanske sentralbanken gjøre det samme. Torsdag setter sentralbanksjef Ida Wolden Bache opp den norske styringsrenten med mellom 0,25 til 0,75 prosentpoeng. I ukens episode av Finansredaksjonen repeterer vi hvorfor sentralbanker verden over trykker vilt og hemningsløst på renteknappen – og vi snakker om de kritiske røstene som begynner å melde seg i Norge.

Norges Bank må ikke se seg blinde på inflasjonen, men ta mer hensyn til målet om høy sysselsetting, mener blant annet sjeføkonomene Roger Bjørnstad og Jan L Andreassen i henholdsvis LO og Eika.

Finansredaktør Terje Erikstad tror Norges Bank er i stand til å ha flere tanker i hodet på en gang. Inflasjonen og renteøkningenes effekt på aksjemarkedet er allerede et faktum, mener børskommentator Thor Christian Jensen.

Og hva hvis Handelsbanken og Nordea Markets prognoser for renteøkningene fremover slår til? Det betyr i tilfelle en boliglånsrente på rundt 4,5 prosent neste sommer. Hva får det å si for boligprisene?

Hør ukens episode av Finansredaksjonen her:

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.