Finanspolitisk talsperson for Senterpartiet, Geir Pollestad, har gitt et intervju til Dagbladet hvor han sier grunnrenteskatten for havbruksnæringen endres. I samme sak siteres det fra kilder som sier at finansminister Trygve Slagsvold Vedum har sagt at provenyen (skatteinntektene) på 3,8 milliarder kroner fra næringen er viktigere enn skattesatsen.

Det «etterlatte inntrykk» av artikkelen er at havbruksselskapene kommer til å sitte igjen med mer penger på bunnlinjen enn man trodde da Slagsvold Vedum og Gahr Støre lanserte ny grunnrenteskatt for næringen på Blaafarveværket i Modum i september i fjor.

Det har fått flere meglerhus til å justere excel-arkene sine og investorene til å handle oppdretts-aksjer igjen. Mowi, Salmar, Grieg Seafood og Måsøval har alle steget på Oslo Børs de siste dagene.

Er det greit å snakke om mulige skatteendringer på denne måten? Og hva er konsekvensene for oppdrettsselskapene?

Børskommentator Thor Christian Jensen sier det sånn:

– Glem utviklingen i laksepris og selskapenes inntjening. Det er Senterpartiet som bestemmer kursutviklingen i oppdrettsaksjer.

Dette snakker vi om i ukens episode av DNs podkast Finansredaksjonen.

Bruker du Spotify, er linken her.

Hører du via Iphone, klikker du her.

Eller gå inn på din podkastapp, søk etter «Finansredaksjonen» – og lytt og abonner!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.