Etter å ha blitt skydd av investorer og store fond over hele verden, har oljesektoren plutselig blitt den som skal redde Europa fra energikrise. Etter mange år med fallende investeringer kan det se ut som investorenes appetitt på sort gull er voksende. Det er et paradoks når det samtidig legges frem rapport på rapport som beskriver hvordan økte utslipp fra fossil energi fører til katastrofale endringer i klima.

I forrige uke hentet seismikkselskapet PGS – seismikk er kart som lages av havbunnen, slik at oljeselskapene kan se etter oljefunn – 850 millioner kroner på noen kveldstimer. Flere analytikere DN har snakket med mener det viser en økt appetitt for investeringer i oljesektoren.

Det snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN.

Den høye oljeprisen bidrar riktignok til økte investeringer i fornybar energi også. Det har aldri vært investert mer i selskaper som driver innen sol, vind og hydrogen enn i 2021. Det er dessverre ikke nok, ifølge beregninger fra det internasjonale energibyrået, IEA. Det må investeres mye, mye mer for at fornybar energi skal kunne veie opp for bruken av olje og gass.

Men olje- og gass vil uansett være i energimiksen i verden i mange år fremover. Når prisene er så høye som nå, gjør det det fristende for flere investorer og være med på ferden. Oslo Børs befester sin posisjon som en oljebørs med en oppgang i år, der nær alle andre børser i verden har falt.

Samtidig så kokes vi som frosken, skriver finansredaktør Terje Erikstad i en kommentar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.