Finansredaksjonen har hatt ferie, men det har ikke aksjemarkedene. Faktisk har det vært en aldri så liten sommerfest på børsene. I USA har den ihjelbankede Nasdaq-indeksen steget med drøyt 20 prosent siden midten av juni. Og Oslo Børs har steget med drøye syv prosent siden vi tok ferie.

Men – kommer det til å fortsette? Finansredaksjonen er slett ikke sikker på det. Inflasjonen er på ingen måte over, selv om de amerikanske inflasjonstallene kom inn litt lavere enn ventet denne uken. Aksjemarkedet er så sugen på gode nyheter at de tolker litt lavere inflasjonstall som en mulighet for at den amerikanske sentralbanken ikke setter opp renten så mye som forespeilet.

Det gjenstår å se.

Energimarkedene og inflasjonen er stikkord for høstens finansmarkeder. I Finansredaksjonens episode denne uken starter vi i sommerstemningen, men så kommer høstmørket og tar over.

De norske inflasjonstallene endte på andre siden av skalaen. Inflasjonen på over seks prosent er skyhøyt over Norges Banks anslag og det betyr at sannsynligheten for et nytt rentehopp på et halvt prosentpoeng har økt. Beslutningen tas neste torsdag.

Norges Banks rentesetting har lite å si for det norske aksjemarkedet. Det har tvert imot oljeprisen. Den har falt i sommer, noe som er gode nyheter for alle land som ikke produserer olje, men ikke for Norge. Oslo Børs er og blir en råvarebørs.

Neste uke har Finansredaksjonen live-podkast fra DN-teltet i Arendal. I tillegg byr vi på en ekstra episode torsdag da sentralbanksjef Ida Wolden Bache og Leder av Oljefondet, Nicolay Tangen møter DNs kommentator Bård Bjerkholt og DN-journalist Jorun Sofie Fallmo Aartun for å snakke om renter, aksjer og hvordan de samarbeider.

Se sendingene fra Arendal live på DN.no hele uken.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.