Renten legger grunnlaget for hva du må betale for å få lån, og hvor mye avkastning du får på bankinnskuddet. Men den har også stor betydning for aksjemarkedet.

I denne episoden av Finansredaksjonen vier vi all tid til å snakke om renter. Det er fordi den legger grunnlaget for svært mye annet i økonomien – ikke minst din privatøkonomi.

Hva er egentlig rente? Visste du at det finnes åtte forskjellige renter? Og at Norge er et av verdens mest rentesensitive land? Og – hvorfor er det sånn at størrelsen på den amerikanske tiårsrenten har betydning for aksjekursen på Rec Silicon, Nel, Green Resources og de andre såkalte vekstaksjene på Oslo Børs?

Rentekuttene i fjor var bensin på bålet for boligprisene i Norge – men spesielt for Oslo.
Rentekuttene i fjor var bensin på bålet for boligprisene i Norge – men spesielt for Oslo. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Rentekuttene fra Norges Bank fra mars til mai ifjor, var en voldsom katalysator for boligprisene. Snur det nå, når renten skal opp?

Renten har også fått konsekvenser for hvilke aksjer vi har valgt ut i Fantasyfond-spillet. Ikke så bra konsekvenser, egentlig.

Hør siste episode av Finansredaksjonen på Spotify her.

Eller hør den i den podkast-spilleren du bruker. Lytt og abonnér!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.