Denne uken snakker vi i Finansredaksjonen om boligmarkedet, der Finanstilsynet nå ønsker å stramme inn på lånekravene for kjøp av bolig for å dempe gjeldsoppbyggingen. Denne uken deltar DNs kommentatorer Anita Hoemsnes, Terje Erikstad og Thor Chr. Jensen.

– Da vil de sette på stoppknappen. Nå er det nok, sier DNs kommentator Anita Hoemsnes om Finanstilsynet.

– Norges Bank er ikke like bekymret som Finanstilsynet, sier DNs kommentator Terje Erikstad.

Sentralbanken ser ikke noe grunn til å stramme inn nå.

Men det spørs om Finansdepartementet går for en innstramning som ikke er så omfattende som forslaget fra Finanstilsynet.

– Regjeringen har siden krigen jobbet for alle skal eie sin egen bolig, sier Hoemsnes.

Boliginvesteringer gir like god avkastning som aksjer men med mindre volatilitet.

Men.

– Det er ikke uten risiko å kjøpe bolig. Da jeg kjøpte min første bolig, da traff jeg jo toppen i 1988, og fire år var den halvert i verdi. Åtte år etter det, da jeg solgte den, var den fortsatt ikke tilbake i nominelle kroner for det vi kjøpte boligen for. Jeg unner ingen å oppleve et slikt boligmarked hvor prisene halveres, sier Erikstad.

Årsaken var det eksepsjonelt høye rentenivået.

– Det er vel ikke sannsynlig at vi får et superhøyt rentenivå nå, sier Erikstad.

– Det finnes et liv utenfor Oslo, sier Hoemsnes og peker på at boligprisene ikke har steget like mye i provinsen som i Oslo.

– Flere studier som viser at det som virkelig lønner seg her i livet er å ha besteforeldre som hadde bolig på Vinderen, sier Hoemsnes.

– Da er nemlig sannsynligheten svært høy for at du som barnebarn også eier egen bolig. Ikke nok med det, du har også høyere inntekt og høyere utdannelse sammenlignet med dem som hadde besteforeldre et helt annet sted, sier Hoemsnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.