Oljeselskapene står i spagaten, og skal tilfredsstille investorer som vil ha raskest mulig inntjening fra olje og gass, samtidig som de skal friste med grønne prosjekter. Det går utover investeringene og straffer særlig oljeserviceselskapene. Så langt har 35.000 mistet jobben, og lønnsomheten svekkes, samtidig som de raser på børsene. Hva er utsiktene for Norges mest lønnsomme næring med titusener av arbeidsplasser?

Hør siste utgave av podkasten Finansredaksjonen med DNs finansredaktør Terje Erikstad, kommentator Bård Bjerkholt og journalist Ida Grieg Riisnæs her:

Hør podcasten her!

Det har vært null interesse. Null interesse, sier Atle Eide i Hitecvision som ikke fant en eneste kjøper til 12 veldrevne selskaper som leverer varer og tjenester til olje- og gassektoren.

– Et utrolig klart signal fra markedet, sier Erikstad.

Oljeselskapene velger ulike strategier, som danske Dong som dumpet alt fossilt, og ble et rent fornybarselskap og blitt et av de høyest prisede i Danmark.

Men DN-kommentator Bård Bjerkholt trodde ikke sine egne øyne da han leste at BP skal bli klimaaktivist.

Og hvorfor faller Equinor etter å ha lagt frem klimaplan i London forrige uke? Straffes det for å satse for mye på å kutte utslipp, eller fordi det er for lite ambisiøst på fornybart?

Så hva gjør investorene når oljeproduksjonen må kuttes fra 100 millioner fat i dag til 65 millioner fat i 2040, slik IEA foreskriver for å nå klimamålene?

– Da er investorlogikken enkel, sier finansredaktør Terje Erikstad.

Finansredaksjonen diskuterer også sammenhengen mellom børsen og realøkonomien. På børsene har kullselskapene blitt massakrert, men hvor mye har det egentlig slått ut i kullproduksjonen og utslippene?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.