De fleste jubler over rentenedsettelser, både bedrifter og boligeiere. Når Norges Bank for en uke siden satte styringsrenten til null for første gang i historien, er det rekordlave boligrenter i sikte, og mange lurer på om vi kan få negativ rente også her til lands.

Hva det kan føre til diskuteres i en rykende fersk episode av DNs podkast Finansredaksjonen med finansredaktør Terje Erikstad, børskommentator Thor Chr. Jensen og journalist Ida Grieg Riisnæs.

Bruker du Spotify, er linken her

Hører du via Iphone,  trykker du her

Ellers går du inn på din podkast-app, søker etter Finansredaksjonen – lytt og abonner.

Ukjent i Norge, men negative renter er og har vært en realitet i mange land, også Sverige og Danmark har hatt perioder med negative renter.

– Det hjelper kanskje, men det skaper også store problemer, sier Terje Erikstad.

Han peker på at minusrente kan føre til at boliglånet ikke blir billigere, men dyrere.

– Bankene lever av å låne billig og låne ut dyrt. Men det er vanskelig å be folk om å betale for å sette inn penger.

Jul, bursdag og 17 mai

Thor Chr Jensen tror vi får ekstremt lave renter i lang tid fremover, i likhet med Eika Gruppens sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen, som har spådd nullrente i mange år. Børskommentatoren sammenligner Andreassen med Mick Jagger, og mener andre renteeksperter synes hentet ut fra Filharmonien.

– For ham er det nå jul og bursdag og 17. mai på en gang, sier Jensen, som angir en lang rekke argumenter for at folk kan venne seg nærmere null i rente.

– Det har også interessante implikasjoner i aksjemarkedet. For noen aksjer hater lave renter som pesten, blant dem er livselskaper som Storebrand, og for bankene er det ren gift, sier Jensen.

Mer smittsomt enn korona

De fleste sentralbanksjefer forsøker å unngå negative renter, så også sentralbanksjef Jerome Powell i USA, som forsøker å stå imot presset fra president Donald Trump.

– Trump er helt på bærtur. Det er ikke sånn at land med negative renter gjør det superbra. Jeg tror ikke han skjønner hvordan negative renter fungerer, sier Terje Erikstad.

Han peker på at også i Norge har rentekomiteen i sentralbanken signalisert at den ikke ønsker negative renter.

– Det er et signal om at det ikke er et godt virkemiddel.

Men hvis andre land snur, kan negative renter tvinge seg frem.

– Renter er mer smittsomt enn koronavirus. Vi er ikke en øde øy som kan sette renten som vi vil. Det nytter ikke å ha en rente som er mye høyere enn andre. Det ville presset opp kronekursen og tatt livet av norsk eksportindustri, sier Jensen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.