Norwegian er blitt gamblingaksjen der dags-traderne vedder om selskapet vil overleve eller ikke. Siden midten av januar er aksjen falt 90 prosent. Denne uken er halvparten av aksjene omsatt på Oslo Børs. Selskapet står uten sterke eiere.

Er Norwegian flyselskapenes svar på Severin Suveren eller er det uflaks? Hva blir konsekvensen hvis Norwegian går konkurs?

Norwegians skjebne er tema i siste episode av DNs podkast Finansredaksjonen med finansredaktør Terje Erikstad, børskommentator Thor Chr Jensen og journalist Ida Grieg Riisnæs.

Bruker du Spotify, er linken her

Hører du via Iphone,  trykker du her

Ellers går du inn på din podkast-app, søker etter Finansredaksjonen – lytt og abonner.

Norwegian-gründerne Bjørn Kjos og Bjørn Kise har solgt seg helt ut av flyselskapet.

– Det er en tragisk situasjon for selskapet at det står uten en stor sterk eier som kan tenke langsiktig, sier Terje Erikstad i podkasten.

Aksjonærfellesskapet i Norwegian er sjakk matt, mener Thor Chr Jensen.

Han mener den tidligere ledelsen ville hatt mye å lære av Roald Amundsen når det gjelder flaks og uflaks.

– Full gass og svært liten egenkapital i årevis. Det som kjennetegnet dem var at de hadde en fantastisk evne og vilje til å ta risiko, sier Jensen og mener det var oppskriften for hvordan Kjos og Kise så lenge forble storaksjonærer.

– Norwegian var egentlig ganske godt drevet, mener Terje Erikstad.

Men etter koronavirusets drepende inntog står selskapet med 58 milliarder i gjeld og ingen inntekter. I forrige uke la ledelsen frem forslag til redningsplan som innebar at nesten alle kreditorer må godta å gjøre om gjeld til aksjer.

– Et ekstremt forsøk og en panikkhandling, mener Jensen, som mener det er helt urealistisk at forslaget vil gå igjennom.

Erikstad er mindre skråsikker, og mener også leasingselskapene er i en dyp krise som kan motivere dem til å gjøre andre valg enn de ellers ville tatt.

Både Erikstad og Jensen gir i podkasten sine vurderinger av Norwegians sjanse for å overleve, og for at staten skal gå inn som eier. Går selskapet konkurs, er det mange tapere, men ikke bare negativt likevel. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.