Hvis du var så heldig at du var en amerikansk investor og fikk tildelt aksjer i børsnoteringen av det kjente selskapet Airbnb onsdag 9.desember – la oss si for 100 000 kroner – så kunne du torsdag 10.desember selge aksjene igjen for 213 000 kroner. En gevinst på 113 prosent på en dag.

Og dette er bare et eksempel på hvordan noen allerede rike, kjente investorer blir rikere. 2020 har, i tillegg til mye annet, bydd på ny rekord i hvor stor gevinst investorer som har deltatt i emisjoner har hatt det første døgnet de har eid aksjene - 50 milliarder dollar i USA.

Og det er ikke bare «over there» gevinstene regner over noen utvalgte investorer. Det er bjellesauer og rikinger som drar nytte av samme effekten i det norske aksjemarkedet.

Vi avslutter podcast-året med en litt dyster fortelling om hvordan forskjellsbehandling av aksjonærer er blitt regelen og likebehandling unntaket.

- Er det ikke noen lover og regler som skal følges i dette markedet, spør kommentator Anita Hoemsnes.

- Det finnes regler, men det er langt, langt vanligere at det gjøres unntak, sier finansredaktør Terje Erikstad og børskommentator Thor Christian Jensen.

Bruker du Spotify, er linken her

Hører du via Iphone, trykker du her

Ellers går du inn på din podkast-app, søker etter Finansredaksjonen – lytt og abonner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Thor Chr. Jensen, Anita Hoemsnes og Terje Erikstad i Finansredaksjonen.
Thor Chr. Jensen, Anita Hoemsnes og Terje Erikstad i Finansredaksjonen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)