Bankene hjelper oss med lån og sparing og er en forutsetning for et velfungerende næringsliv. Men er vi for naive i møtet med finansnæringen? Er rådgiverne i banken først og fremt selgere som vil tjene mest mulig penger til sin egen arbeidsgiver?

DNs kommentatorer Terje Erikstad og Thor Chr. Jensen diskuterer deg og banken din med innholdssjef Janne Johannessen.

– Du er ikke ekspert, og kan bli utsatt for ting som ikke er bra i det hele tatt, advarer Erikstad.

– Kommer finanssektoren ut av kontroll, er den rett og slett livsfarlig, mener børskommentator Thor Christian Jensen.

Hør deres råd og advarsler her:

I denne episoden snakker «Finansredaksjonen» blant annet om at pølser er mye lettere å forstå enn finans, inspirert av dette Aftenposten-innlegget fra førsteamanuensis Marte Eidsand Kjørven.

De kaller seg rådgivere, men er de først og fremst selgere? DN-podkasten «Finansredaksjonen» diskuterer finansnæringen i siste episode.
De kaller seg rådgivere, men er de først og fremst selgere? DN-podkasten «Finansredaksjonen» diskuterer finansnæringen i siste episode. (Foto: Skynesher/Getty Images)

Til diskusjon er også en påstand fra Nordeas avtroppende styreleder, den finske finansmannen Björn Wahlroos:

«Cirka 80 pct. av folk er idioter. I det mindste når det kommer til penge. Finanssektoren handler om at flytte penge fra de 80 pct. uden ideer til de 20 pct. av folk, der rent faktisk har ideer. Finanssektoren er en tunnel, der tager penge fra idioter til folk, der er bedre med penge, så alle får det bedre, både idiotene og de andre.»

Nordeas sterke mann trekker seg som styreleder

Se Wahlroos snakke om penger som drivkraft og hvorfor ledelsesbøker er tøys i en forelesning på NHH i 2014:

Björn Wahlroos forelesning på NHH
Se lederen som har den finske hærens krigsmanual som ledesnor. Bjørn Wahlroos kom med mange ledertips i sin forelesning på NHH
43:07
Publisert:

Tips oss gjerne om temaer du vil vi skal prate om i podkasten eller spørsmål du har om aksjer og børs: Send en epost til finansredaksjonen@dn.no

Apple-bruker? Abonnér på podkasten her.

Hvorfor tar flere nordmenn opp lån til 19,99 prosent rente? Kanskje har naboens Tesla noe med saken å gjøre.

Alle vil bli rike, men er aksjer noe for hvermannsen?: Tips og advarsler for deg som snuser på aksjemarkedet.

Er Teslas storeier og sjef Elon Musk en bløffmaker ute av kontroll? Eller kan han redde (litt av) kloden med den feteste elbilen verden har sett?

Er det trygt å kjøpe Norwegian-billetter når det stormer rundt selskapet? Og hvorfor føler DNs børskommentator seg hatet av mange flyaksjonærer?

Fikk du med deg episoden om kryptokrakk? Det gjorde i hvert fall mange tilhengere av kryptovaluta, som lot seg provosere av DN-kommentatorenes nådeløse oppgjør med bitcoin.

Apple-eventyret fikk plutselig en bråstopp: Hva skjedde, og hva betyr egentlig en overpriset amerikansk mobiltelefon for norsk økonomi?

– Å ødelegge en hel bank er enkelt
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor.
02:07
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.