Når et børsnotert selskap skal hente penger, er reglene krystallklare. Alle eierne skal i utgangspunktet få like muligheter til å bidra med mer penger. En analyse fra Nordnet viser at dette ikke er realiteten. Når selskapene på Oslo Børs skal hente penger gjennom en såkalt emisjon, er det nesten alltid bare de største aksjonærene som får tilbud om å delta – eller de mest profilerte investorene i markedet (eller bjellesauene om du vil).
Dette snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen.
Hør episoden her:
De siste årene har det vært en rekordsterk tilstrømming av nye privatinvestorer på Oslo Børs. Antall private aksjonærer i selskapene på børsen har rundet én halv million. Veldig få av dem blir kontaktet av Flyr eller XXL eller andre selskaper når de skal hente inn penger i en emisjon.
Det er stikk i strid med det som står i lovverket, hvor fortrinnsrettet emisjon (at alle eksisterende aksjonærer får tilbud om nye aksjer) skal være normen. Det er forståelig at selskapene helst vil ha rettede emisjoner mot en engere krets av investorer med dype lommer. Det tar kortere tid og man slipper unna en lang og dyr prosess med mye administrasjon og press på aksjekursen før pengene er på konto.
Når selskapene på Oslo Børs skal hente penger, får de rikeste stå først i køen: – Det oppfattes som urettferdigOslo Børs toer sine hender og mener de ikke skal være noe «likebehandlingspoliti». Finanstilsynet mener at det bør de være. Og der står foreløpig saken.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.