Etter en jul med familieselskaper har mange sikkert opplevd å møte en strømekspert. Det er slående hvor mange som før knapt visste hva en kWh er (kilowattime) nå kan snakke inngående om transmisjonskapasiteten (overføring av strøm) mellom Nord- og Sør-Norge.

Vil du bli neste familieselskaps strømekspert, så lytt til Finansredaksjonens ferske episode.

Vi forklarer hvorfor strømprisene er som de er, og hvorfor forslagene som er lagt frem for å få mer kontroll på prisene, ikke nødvendigvis vil gi best effekt.

I dag onsdag er for eksempel strømprisen 25 prosent lavere enn den var tirsdag. Hvorfor? Det er et lavtrykk på vei inn i Nordsjøen som gir mye vind i blant annet Tyskland. Det betyr full vindkraftproduksjon og at den dyre gassen ikke trengs for å dekke etterspørselen etter strøm.

Prisene bestemmes gjennom marginalprissystemet. Det er det som gir de norske vannkraftprodusentene skyhøye marginer. Vi forklarer hvordan.

Mens politikerne kommer med kreative forslag til hvordan strømmarkedet kan reguleres, har Statnett sendt brev til regjeringen med et stort varsko om å ikke røre dagens markedssystem. Statnett varsler mangel på kraft innen fire år, hvis det ikke bygges ut mer. Prisincentiver er viktig for å få økt produksjonen.

I episoden snakker vi også om EUs pristak på gass, hvordan strømprisene blir i år – og hvordan kraftkrisen har påvirket bruken av fornybar energi.

Hør episoden her:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.