Marius Meling Norheim er markedsføringsdirektør i det norske oppstartsselskapet Islero.com. Islero.com er en nettplattform for aksjeanalyser.

Finansteknologi (fintech) er et samlebegrep for ny teknologi innen finansielle tjenester. Finansteknologiselskaper forsøker å radikalt forbedre eksisterende finansielle løsninger ved hjelp av teknologi.

De siste årene har det vært en stor økning i antallet oppstartsbedrifter som mottar investeringer innen fintech (se grafikk).

I 2013 ble det investert fire milliarder dollar i fintechselskaper. I 2014 ble dette tredoblet til 12 milliarder. Bakgrunnen for den store veksten er at mye av teknologien som benyttes i finansverden i dag er utdatert og bygget på gamle systemer.

Ifølge en rapport fra EY har de største vekstområdene vært bruker-til-bruker plattformer, nettbetaling, data og analyse-produkter innen kredittsjekk, kapitalmarkeder og forsikring.

Disse områdene har stått for 60 prosent av veksten innen finansteknologisektoren så langt.

De store trendene:

1. Overføring og betaling mellom enkeltpersoner

Kanskje har du allerede tatt i bruk Vipps eller andre tjenester som tillater deg å enkelt overføre penger til venner og bekjente.

Det dukker imidlertid stadig opp nye tjenester hvor man enkelt kan overføre fra bruker til bruker (peer to peer) uten å gå via banken.

Per dags dato skriver jeg fra London, hvor vi benyttet Transferwise til å betale husleien. Transferwise er en såkalt «enhjørning» (et privateid selskap med en verdisetting på mer enn én milliard dollar) som gjør at du kan overføre penger over landegrenser for en brøkdel av gebyret man må betale til en bank.

Løsningen er genial: Jeg er en nordmann som må betale 10.000 norske kroner for å bo i London samtidig som tjenesten har en brite som må betale 10.000 norske i husleie i Oslo.

Så matches disse beløpene gjennom Transferwise slik at pengene aldri forlater landet. Slik unnslipper kunden dyre gebyrer.

Marius Norheim er markedsføringsdirektør i Islero.
Marius Norheim er markedsføringsdirektør i Islero. (Foto: DN)

2. Kommisjonsfri aksjehandel

Innenfor aksjehandel er det flere spennende trender, eksempelvis den amerikanske appen Robin Hood som tilbyr kommisjonsfriaksjehandel.

Som småsparer eller hobbyinvestor utgjør ofte kommisjonen en stor prosentandel av total beløpet man investerer. Dette gjør at man trenger høyere avkastning på investeringen for å dekke kommisjonsutgiftene.

I løpet av fem måneder ble det gjennomført transaksjoner for én milliar dollar på Robin Hood.

LES OGSÅ: Teknologien som kan endre banksektoren

LES OGSÅ: Disse satser på teknologien som har en «enorm endringskraft»

3. Billigere og mer tilgjengelig markedsdata

En annen trend er at markedsdata blir mer tilgjengelig. Tidligere har dette vært forbeholdt store og dyre aktører som Bloomberg og Thomson Reuters.

Nå leverer Factset fundamentaldata til en lavere pris og er dermed med på å gjøre dataen mer tilgjengelig. For å redusere lagringskostnadene og gjøre dataen mer tilgjengelig inngikk Factset i 2014 ett partnerskap med Xignite, som leverer sky-basert markedsdata.

Xignite fungerer som en stikkontakt, som gjør det enkelt å koble seg til systemet og hente ut data. Det gjør igjen enklere for andre finansteknologielskaper å integrere markedsdata i tjenestene sine.

Dette gjør at flere selskaper kan utvikle analyseverktøy og tjenester relatert til aksjer.

4. Blockchain – Teknologien som muliggjør en ny infrastruktur.

Blockchain er den underliggende teknologien som muliggjøre handel med cryptovalutaen Bitcoin.

Ett av nøkkelelementene i blockchain-teknologien er en distribuert hovedbok som innebærer at data om finansielle transaksjoner er tilgjengelige for alle i nettverket. I motsetning til i dag, hvor en sentral myndighet må verifisere alle handler.

Nøkkelfunksjonene til distribuert hovedbok og bockchain-teknologi er at alle transaksjoner skjer nesten umiddelbart, er irreversible/uforanderlige, og blir utført korrekt. Fordelene med dette er at det blir umulig å jukse med tallene, siden alle i nettverket sitter med fasiten og den komplette transaksjonshistorikken som de enkelt kan overvåke.

 

Hva vil fremtiden bringe?

Finansbransjen står overfor en rekke spennende endringer over de neste årene. Og finansteknologiselskapene sitter i førersetet.

Min spådom er at vi på lang sikt kommer til å se et skifte i hvem som er de ledende aktørene i finansbransjen. Disse kommer til å bestå av nyere finansteknologiselskaper.

Og heller enn å være et globalt selskap som tilbyr en rekke tjenester, kommer til å tilby én bestemt tjeneste globalt, som er bedre enn alle andre. Slik kan selskapene fortsatt oppnå stordriftsfordeler, men ha et mer spesifikt fokus, hvor de kan skape konkurransefortrinn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.