Det er meglerhuset Trendtech som beskyldes av Finanstilsynet for å skru kundene for å tjene penger på at de handler hyppig.

Ifølge tilsynet har Trendtech "over en lengre periode overfor mange kunder har vært aktiv pådriver for overdreven verdipapirhandel, som har resultert i høye transaksjonsomkostninger og betydelige tap for kundene. Foretakets meglere har i en lang rekke tilfeller anbefalt kunder å foreta hyppige og kortsiktige transaksjoner, uten at det er blitt sett hen til kundens omkostninger ved slike hyppige omrokkeringer. Som følge av dette er mange av kundene blitt belastet transaksjonsomkostninger som er så høye at disse kundenes reelle mulighet til å oppnå positiv avkastning er blitt urimelig liten. Samtidig som de kortsiktige transaksjonene ikke synes å ha vært i kundenes interesse, har Foretaket hatt en åpenbar økonomisk egeninteresse i slike hyppige kundetransaksjoner. Dermed fremstår det som at Foretaket har satt sine egne interesser foran kundenes ved å legge avgjørende vekt på egen inntjening på bekostning av kundene."

Tilsynet mener verdipapirhandellovens bestemmelse om god forretningsskikk er brutt og fratar Trendtech tillatelsen til å drive investeringstjenester. Selskapet får mulighet til å klage på vedtaket, noe som innebærer at vedtaket ikke trer i kraft før klagefristen er utløpt.  (Saken fortsetter under).

 

Trendtechs kommentarer til tilsynets foreløpige konklusjoner viser at det ikke er enig i beskrivelsen av hvordan meglerhusets kunder opererer. Selskapets styreleder Erik Cameron sier følgende til DN:

- Vi er sterk uenig i konklusjonen. Vi kommer til å anke saken inn for Finansdepartementet.

Selskapet er uenig i tilsynets konklusjoner om hyppige handler.

- Våre beregninger viser at kundene sitter i sine posisjoner i snitt i 42 dager. De mest aktive sitter i 17 dager. Observasjonene til Finanstilsynet er ikke rimelige.

Cameron sier det er for tidlig å si hva som vil skje med selskapet, som har tillatelse fra tilsynet til å drive, det vil si avvikle kundeforhold, frem til 15. april.

 

Lyttet på 387 samtaler

En del av forretningsmodellen er å ringe opp kunder og presentere dem for en investeringsanbefaling, et "case", ifølge tilsynets vedtak.

I løpet av 2014 presenterte Trendtech 667 "case" for sine kunder. Finanstilsynet har lyttet på 387 meglersamtaler mellom 80 kunder og 16 meglere. I tillegg lyttet Finanstilsynet gjennom opptak av 92 innsalgssamtaler mellom meglere og potensielle kunder.

Slik konkluderer tilsynet i brevet til meglerhuset, omtalt som "Foretaket":

* Megler er gjennomgående pådriver for transaksjonene. Flertallet av kundene fremstår som passive, og mange av dem følger nærmest konsekvent meglers forslag. Kunder ringes svært ofte opp av megler, i mange tilfeller flere ganger i løpet av samme dag, og hyppige kundesamtaler leder ofte til hyppige transaksjoner.

* Investeringer som kundene har gjort på grunnlag av Foretakets case, blir ofte realisert mye raskere enn varigheten av det enkelte case skulle tilsi, noe som medfører langt hyppigere transaksjoner og dermed høyere totale omkostninger for kunden (og tilsvarende høyere inntekter for Foretaket) enn hva den offisielle varigheten av Foretakets case skulle tilsi.

* En førtidig realisasjon av et case følges ofte opp av ny inngang i samme case, med eller uten en mellomliggende investering i andre instrumenter. Slike anbefalinger om gjentatte kjøp og salg innenfor samme case ledsages ofte av argumentasjon fra meglers side som ikke fremstår som forankret i det underliggende caset fra analyseavdelingen, men snarere som ren synsing fra den enkelte megler omkring forventninger om svært kortsiktige svingninger i kursen på det aktuelle verdipapiret.

* Mer generelt foreligger det store avvik mellom Foretakets offisielle case og det som faktisk kommuniseres av megler i samtale med den enkelte kunde. Slike avvik består blant annet i at megler anbefaler inngang i et case på et tidspunkt som fremstår som tilfeldig valgt eller basert på den enkelte meglers løse gjetninger om et verdipapirs kortsiktige kursutvikling, at megler som nevnt foreslår førtidig realisasjon til tross for at det aktuelle caset fortsatt er åpent, og at megler gir rådgivning utenfor case. 

* Finanstilsynet fant ikke eksempler i utvalget på at megler advarer kunden om de problematiske aspektene ved hyppige omrokkeringer av kundens portefølje, herunder særlig hvordan høye transaksjonsomkostninger for kunden lett kan føre til at kundens reelle mulighet til å oppnå positiv avkastning blir urimelig lav. Finanstilsynet ga uttrykk for at det i særlig grad er betenkelig når megler oppfordrer kunden til å gå inn og ut av et case gjentatte ganger innenfor casets levetid uten å sammenholde denne strategien med en alternativ strategi om å bli liggende med posisjonen frem til caset blir formelt avsluttet av analyseavdelingen.

 

Satset på CFD-er

Kundene har blant annet handlet CFD-er i den tyske indeksen Germany 30. CFD, contract for difference, er en investering uten at det skjer en faktisk transaksjon, det er kun en avregning mot det underliggende instrumentet. Det er ofte betydelig gearing på slike investeringer. 

I 2014 hadde Trendtech 294 meglingskunder. 217 kunder hadde negativ avkastning, mens 77 kunder hadde positiv avkastning.

Finanstilsynet "ser svært alvorlig på Foretakets manglende omsorg for kundenes interesser. Dette har skjedd i et så stort omfang og over en så lang periode at Foretaket har gjort seg skyldig i alvorlige og systematiske brudd på verdipapirhandellovens bestemmelser om god forretningsskikk, jf. vphl. § 10 11 (1)", heter det i vedtaket.

 

Les også:

ECB kutter renten til minus 0,4 prosent

Carew ber om 126 for bygård i Bygdøy allé

Gjedrem: - Ingenting vokser inn i himmelen

 

Ny båt? Se DNtv

Langt frem for sjøens Tesla
Designer Bård Eker har i flere tiår jobbet med utvikling av fremtidens båter. Han mener båtbransjen trenger en nytenkende gründer som Teslas Elon Musk og sier det er et problem at dagens båter skapes med gammel teknologi og tenkemåte.
04:53
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.