Politiseringen av eurosamarbeidet vil på sikt føre til at sterkere land trekker seg ut, spår den tyske toppøkonomen Thomas Mayer i Deutsche Bank, skriver di.se.

- Risikoen er at flere land vil ha en sterkere valuta og derfor går ut, sier Mayer til avisen.

Og det er ifølge Mayer Finland som står først i køen for å forlate samarbeidet. Han viser blant annet til at Finland ikke lengre fullt ut deltar i alle redningsaksjonene og at landet krever sikkerhet for alle penger det bidrar med.

- Feil klubb
- De vil beskytte seg mot Russland. Men eurosamarbeidet er feil klubb for dette - da er det Nato som gjelder, sier den tyske økonomen.

Også Tyskland kan på sikt ville trekke seg dersom eurosamarbeidet svekkes av de svakere landene.

- Ikke nå, men til valget i 2017 kan dette spørsmålet komme opp, sier han.

- Folk vil ikke ha det
For å unngå at land trekker seg ut må eurosamarbeidet ifølge Mayer gå tilbake til den opprinnelige, upolitiserte Maastrichttraktaten.

- Mange land var jo for svake til å oppfylle de opprinnelige kravene, men likevel vil man ha landene med. Problemet med den politiske unionen er at folk ikke vil ha det, de vil ha sin egen statlige suverenitet, sier Mayer.

Mayer gir eurosamarbeidet tre år på å fungere og på den måten redde seg selv.

Les også: - Vinner han frem, truer kaos



<b>- Tiden er i ferd med å renne ut</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.