- Da vi ble klar over dette, tok vi kontakt og ba om en forklaring. I en global økonomi har det negative følger å bli oppført på en slik liste, sier sjefen for juridisk avdeling i finsk UD, Paivi Kaukoranta.

Amerikanske myndigheter kunngjorde torsdag nye sanksjoner i tilknytning til utviklingen i Ukraina. Meningen er å holde presset oppe mot Russland, som er beskyldt for å bevæpne, finansiere og forsterke de prorussiske separatistene i det østlige Ukraina.

Oligark

Rundt to dusin nye enkeltpersoner og selskaper er føyd til sanksjonslisten, blant dem de to finske forretningsmennene Roman Rotenberg (34) og Kai Paananen (61).

Det amerikanske finansdepartementet opplyser at Rotenberg og hans families hotellbedrift, Langvik Capital Ltd, skal ha gitt mistenkelig støtte til faren, Boris Rotenberg, en tidligere judokompis av president Vladimir Putin.

Boris Rotenberg, en russisk oligark med finsk statsborgerskap, var inntil torsdag den eneste sanksjonsrammede finne. Finske myndigheter har aldri bedt om noen forklaring på hvorfor hans navn kom på listen.

Store penger

Kai Paananen er sjef for et finsk-basert petrokjemisk konsern som også opererer i Russland. Amerikanske finansmyndigheter mener at Paananen og hans selskaper har ugreie forbindelser med den russiske milliardæren Gennadij Timtsjenko.

Han er stor innen energisektoren og en av de første forretningsmogulene som ble rammet av sanksjoner etter annekteringen av Krim-halvøya i fjor.

Paananen sier til nyhetsbyrået FNB at han er forferdet over å se sitt navn på listen og mener tiltaket kan true finske arbeidsplasser.

Blant de fire selskapene som er ført opp på sanksjonslisten, er charterselskapet Airfix Aviation, tidligere eid av Timtsjenko.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.