I natt ble amerikanske politikere endelig enige om en midlertidig løsning på budsjettkrisen som også innebærer at gjeldstaket blir hevet. Dermed unngår nasjonen å havne i en situasjon der den ikke ville vært i stand til å overholde sine gjeldsforpliktelser.

- De siste ukenes begivenheter vært negativt for økonomien på flere måter, og lite godt har kommet ut av konflikten, skriver makroøkonom Ole André Kjennerud i morgenrapporten fra DNB Markets torsdag.

Han peker på fire ødeleggende konsekvenser:

  • Svekket økonomisk vekst på grunn av nedgang i offentlig etterspørsel
  • Unødvendig uro i finansmarkedene, med blant annet betydelig oppgang i korte amerikanske statsrenter
  • Økonomiske vanskeligheter for 850.000 statsansatte som har vært ufrivillig permitterte uten lønn i nesten tre uker
  • Politikerne har brukt nesten all sin tid på kortsiktige konflikter, og lite tid på å finne langsiktige løsninger

Svakere vekst
Ifølge Kjennerud har den økonomiske veksten blitt svekket på grunn av den midlertidige nedgangen i offentlig etterspørsel.

- Effektene av dette er nok ikke veldig store, men allerede før det politiske klammeriet begynte anslo vi en BNP-vekst på svake 1,7 prosent i år. Med en så lav vekst blir tidelene viktige, skriver makroøkonomen i morgenrapporten fra DNB Markets.

DNB-økonomen mener at krisen også har bidratt til en unødvendig uro i finansmarkedene.

- Flere banker har de siste ukene rapportert om at de har kvittet seg med amerikanske statspapirer med forfall før 31. oktober, noe som har gitt en betydelig oppgang i statsrentene i den korte enden av kurven. I tillegg har etterspørselen etter forsikring mot mislighold økt, som blant annet har gitt utslag i at CDS-spreadene på amerikanske statsobligasjoner i løpet av de siste to ukene har steget til de høyeste nivåene siden 2011, skriver Kjennerud.

Kortsiktig konfliktløsning
Han peker også på at krisen har ført til konsekvenser for de 850.000 offentlig ansatte som har vært ufrivillig permitterte uten lønn i nesten tre uker.

- Det har ikke bare gjort deres egen hverdag utfordrende, men det har også skapt negative ringvirkninger for andre deler av økonomien i form av lavere privat etterspørsel. Imidlertid vil samtlige av disse arbeiderne få tilbakebetalt tapt inntekt, som tilsier at deler av dette trolig vil bli reversert. Men selv om de økonomiske forholdene kan bli reversert, vil det neppe gjøre noe med den mistilliten som oppstår til amerikanske politikere når de ikke klarer å finne gode løsninger, mener Kjennerud.

For amerikanske politikere har det meste dreid seg om den selvpålagte krisen de siste ukene og månedene.

- Det har i sin tur har gjort at man har hatt mindre tid til å finne løsninger på de mer langsiktige og underliggende problemene i amerikansk økonomi, som er relatert til hvordan man skal bedre vekstevnen til økonomien. Dette er helt sentralt for utviklingen i arbeidsmarkedet, der nærmere 12 millioner arbeidere fortsatt står uten jobb, skriver DNB-økonomen.

Kan bli ny krise på nyåret
Han mener det er lett å tenke seg at den midlertidige løsningen bare er et oppspill til en ny konflikt.

- Selv om løsningen nå har kommet plass, etterlater den en ganske bitter bismak. Delvis fordi det offentlige budsjettet bare har blitt finansiert frem til 15. januar, og delvis fordi gjeldstaket kun vil bli suspendert frem til 7. februar. Dermed vil nye diskusjonsrunder vil oppstå om bare få måneder. 2014 er dessuten valgår i Representantenes hus, som betyr at 435 kongressmedlemmer, som i dag er fordelt på 232 republikanere og 200 demokrater - 3 medlemmer er i dag fraværende - vil kjempe om å bli gjenvalgt, skriver DNB-økonomen.

- 47 representerer dessuten Tea Party-bevegelsen, der motstanden mot budsjettet og en heving av gjeldstaket har vært størst. Det lett å se for seg at de samme aktørene som har skapt trøbbel denne gangen vil ha enda sterkere incentiver til å gjøre det på nytt på grunn av valget til neste år, skriver Kjennerud.

LES OGSÅ:

- En midlertidig løsning på den akutte krisen

Avtale vedtatt i begge kongresskamre – krisen over

Slik er avtalen som skal få USA ut av uføret

Derfor blir gjeldstaket hevet

- Vi er dypt bekymret (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.