Det hadde ikke vært noe problem hvis det som står på hjemmesiden til pr-byrået First House hadde vært korrekt. Men det er det ikke.

«Hun har også innehatt en rekke verv i Fremskrittspartiet,» står det om seniorrådgiver Sylvi Listhaug.

Verbet er feil bøyd. Listhaug innehar fortsatt verv i Frp. Søndag ble hun gjenvalgt som medlem av partiets sentralstyre.

Havner Frp i regjering til høsten, vil Listhaug sitte i sentralstyret i et regjeringsparti. Hun vil få løpende oppdateringer fra en borgerlig regjerings indre liv. Hun vil få informasjon om saker, personer, dragkamper og kompromisser som andre først får senere, om informasjonen i det hele tatt slipper ut. Hun vil være med på å avgjøre hva Frp skal kjempe for i regjering, og dermed indirekte hva som blir regjeringens politikk.

Samtidig skal hun i First House selge sin kunnskap om politikk og påvirkning. Hun skal hjelpe kunder som svært ofte vil ha som mål å påvirke den regjeringen Listhaug vil være så tett på. Og kundelisten hennes er hemmelig.

– Det kommer til å gå helt fint å sitte i sentralstyret samtidig som jeg jobber i First House, også hvis Frp kommer i regjering, sa hun i DN igår.

Den store overraskelsen er at Frp-leder Siv Jensen heller ikke skjønner at hun ikke kan ha en pr-konsulent i sitt sentralstyre dersom Frp skulle havne i regjering.

– Jeg mener hun er en person med høy integritet som klarer å skille rollene fra hverandre, sa Jensen til DN igår.

Listhaug lever av å selge sin innsikt om politikk og kommunikasjon. Hun burde be om noen råd selv

Uttalelsen er fantastisk sammenlignet med det rabalderet Frp har vært med på å lage i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om habilite det siste drøye året . Med Frps Anders Anundsen i spissen har komiteen endevendt daværende barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakkens e-postboks. Og komiteen har i åpen høring gransket i detalj 17. mai-selskapene daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre deltok i hos rederen Felix Tschudi. Alt begrunnet med at åpenhet er nødvendig for å vurdere habilitet.

Det er forskjell på en statsråd og et sentralstyremedlem. Ryddighet bør det likevel være. Men i Frp skal det ikke være åpenhet. Jensen får bare innsikt i Listhaugs kundeforhold dersom Listhaug selv vurderer at hun er i en rollekonflikt. Og offentligheten skal ikke få noe innsyn overhodet i vurderingene Listhaug og Jensen gjør.

– Hvorfor i all verden skal jeg det? spurte Listhaug igår på spørsmål om hvordan hun vil informere offentligheten om sine rollekonflikter.

Så grunn er altså pr-rådgiverens forståelse for betydningen i et demokrati av åpenhet for å ha tillit til beslutningene som fattes.

Politikere som melder overgang til pr-bransjen, har både kunnskap og nettverk å selge til sine kunder. Det krever ryddighet i overgangene. Listhaugs problem er at hun ikke har gjort noen overgang. Hun vil være både politiker på høyt nivå og pr-rådgiver samtidig. Med Frp i regjering, vil hun ha stadig påfyll av fersk og attraktiv kunnskap og oppdatert kontaktnett å selge til sine kunder. Hun vil vite mer om regjeringens indre liv enn svært mange andre.

Dette kaller Listhaug en problemstilling som er «oppkonstruert». Listhaug lever av å selge sin innsikt om politikk og kommunikasjon. Hun burde be om noen råd selv. Det er heldigvis ikke ofte politikere eller pr-folk demonstrerer så sviktende dømmekraft.

Hvis det virkelig ikke finnes noen av de mange eks-politikerne i First House som kan forklare Listhaug at problemstillingen er høyst reell, bør firmaets kunder kreve rabatt.

Kjetil B. Alstadheim er kommentator i Dagens Næringsliv.
Følg @kjetilba på Twitter

Les også: Listhaug kritiseres for rolleblanding
På innsiden 20. september 2012: – First House skal selge politiske råd, men vet ikke engang hva en stortingsrepresentant er
På innsiden 9. oktober 2012: – Når en professor i statsvitenskap ikke vet hva en stortingsrepresentant er, kan det ikke kreves at et pr-byrå gjør det heller (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.