Arild Arnardo vokste opp på Gardermoen, langt fra skjærgård og sjø. Nå trives han som sjarkfisker i sin nye hjemby Lillesand.

I et intervju med avisen Fiskaren forteller Arnardo at sjarken "Dona" tas flittig i bruk i vinterhalvåret. Som sønn av den legendariske sirkuskongen Arne Arnardo fartet Arild tidlig land og strand rundt i forbindelse med sirkusforestillinger, Opplevelsen av sjø og kyst må ha gitt mersmak, for Arild dro til sjøs allerede som 15-åring. I dag er han bofast langs sørlandskysten store deler av året.

- Vinteren var tøff på Gardermoen, og med en lengt etter salt sjø og hav var ikke Lillesand noe vanskelig valg, forteller Arnardo til Fiskaren.

Spurte om lov
Han gjorde som Kong Haakon, og spurte lokalbefolkningen pent om lov før han flyttet.

- He,he. Jo, vi spurte pent, og fikk lov. Du vet, det er en del utstyr som skal plasseres, men ifjor fikk vi led oss en snerten liten "garasje" på 24X90 meter som er plassert usjenert på eiendommen, så nå er det bra, sier han.

Når feriehordene setter inn i byen, har Arnardo allerede forlatt den til fordel for sirkuslivet. Først når hyttefolket og båtturistene har forlatt Blindleia, og Lillesands befolkning reduseres fra flere tusen til tre hundre, kommer Arnardo tilbake.

- Manna for sjelen
Fra mars til september er han landets ubestridte sirkuskonge, og med seg på veiene har han både kona Bjørg, datteren Helen, sønnen Are, svigerdatteren Paola og barnebarna Arne Otto Luigi og Shannon. Selv om arbeidet med sirkus ikke tar helt slutt om vinteren, finner Arnardo tid til å dra ut med sjarken før en ny sesong.

- Å fiske er manna for sjelen, og gir meg mye energi før en ny sesong, sier han.

"Dona" ble kjøpt for tre år siden, og er en 22 fot stor plastsjark med en 57 hk Saab-Mitsubishi motor og alt tenkelig utstyr fra kraftblokk. GPS, radar og ekkolodd.

Arnardo skiller seg likevel fra profesjonelle fiskere på ett viktig punkt: Han slutter når fryseren er full.

Torsk og hummer
At fisk er en favoritt på matbordet legger han ikke skjul på. Torsk er favoritten, men han gleder seg også til å prøve seg på hummerfangst.

- Fersk torsk er himmelsk. En må ha smeltet smør og gressløk fra egen hage. Da blir middagsluren god etterpå skal jeg love deg. Men først er det hummerfiske i oktober. Vi har tyve aktive teiner og noen i reserve om sjøen tar dem. De er klargjort nå og skal ut når sirkuset er parkert på Justøya, sier han til Fiskaren.

Lokker med fiske
Han røper videre at fiske og norsk natur er noe av det han lokker artistene med til Norge. Mange av dem er ifølge Arnardo lidenskapelige fiskere som benytter tiden til å kaste ut snøret fra de mange fergekaiene sirkuset passerer i løpet av sesongen.

Sirkusdirektøren avslører også at han er opptatt av fiskeripolitikk og bekrefter at han har sterke meninger om blant annet tjuvfiske i Barentshavet.

- Enhver annen nasjon ville gjort hva de kunne for å forsvare egne ressurser, det må jammen vi gjøre også. Fisken er noen mange lever av. derfor må det være lov å ta grep for å verne ressursene vi nå er avhengige av, avslutter han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.