Pedersen-familien i Ålesund fikk èn milliard kroner da den solgte Fjordlaks Aqua til Hofseth International eid av Roger Hofseth og japanske Yokohamo Reitu.

Det gir store utslag på årets ligning. Christin Pedersen (48) øker formuen fra 20 til 58 millioner. Broren Amund øker formuen fra 36 til 68 millioner. De to eier 42,6 prosent hver av holdingselskapet Cape Invest.

Moren deres, Anita Pedersen (72), gjør det største hoppet fra 29 til 97 millioner mens faren og gründeren Anders Pedersen øker fra 212 til 255 millioner. De to eier 7,4 prosent hver i Cape Invest i form av a-aksjer mens barna kun har b-aksjer uten stemmerett.

Deler ikke ut

Det var formelt selskapet Fjordlaks as som solgte Fjordlaks Aqua. Salgssummen ble siden flyttet opp i Cape Invest i form av et utbytte i fjor på 850 millioner kroner samt ytterligere 150 millioner kroner i et tilleggsutbytte som er planlagt overført i år.

Ved årsskiftet var den bokførte egenkapitalen i Cape Invest-konsernet på nær 1150 millioner kroner; opp fra 95 millioner kroner året før.

–Hvordan livet har vært etter milliardsalget i fjor? Jo da, det har vært bra det.

–Og du har beholdt pengene i Cape Invest?

–Ja, bortsett fra litt utbytte til betaling av formuesskatten. Og de pengene er satt i arbeid med gode resultater så langt, sier Anders Pedersen. Cape Invest er blant annet nest største egenkapitalbeviseier i Sparebanken Møre. Og det er Pedersen selv som styrer investeringene.

–Synes du det er moro?

–Ja, det synes jeg. Men vi holder oss unna valuta. Vi drev med valutainvesteringer med gode resultater i mange år frem til sveiserfrancen slo seg helt vrang. Det tapte vi mye på, men de tapene er tatt og de posisjonene vi fortsatt har skal få ligge der til krona styrker seg og sveitserfrancen svekker seg. Da går vi ut. Vi lever helt greit med den situasjonen vi har nå, sier Pedersen.

Vil ha straff for råvareeksport

Etter salget av Fjordlaks Aqua i fjor, består konsernets hovedvirksomhet av datterselskapene Tufjordbruket i Finnmark og Karlsøybruket i Troms. Disse selskapene omsatte salt- og klippfisk for over 400 millioner kroner i fjor. Det var 110 millioner kroner mindre enn året før, og de to selskapene gikk med et samlet underskudd før skatt på over 60 millioner kroner.

–Det skyldes at de afrikanske markedene nesten falt helt bort. De har vært noe bedre i år, men det er langt til normaltilstander. Men sånn er det bare; det kommer og går. Det bekymrer meg ikke. Selv i Afrika trenger de protein, og jeg er sikker på at markedet vil komme tilbake når de får orden på økonomien igjen.

–Det er ikke like stor oppmerksomhet her til lands knyttet til villfanget hvitfisk som til oppdrettet rød fisk?

–Nei, og det er forferdelig trist at hvitfisk ikke får mer oppmerksomhet. Og da tenker jeg særlig på politikerne. Det er vel ingen næring som har vært viktigere for kysten enn klippfisken.

–Hva er galt?

–Altfor mye av fisken blir sendt til bearbeiding i våre naboland eller i Kina. Det burde vært premie for de båtene som leverer til bearbeiding her og straff for dem som selger fisken ut. Dette er en sak jeg brenner for. Politikerne må ta tak i dette. Vi må slutte å kjøre alt råstoffet av landet. Det er bare så utrolig korttenkt. Det skaper jo ikke arbeidsplasser her. Vi oppdager stadig klippfisk i Portugal og Brasil som selges som norsk, men som er torsk fisket i Norge og bearbeidet i Kina. Det eksporteres nå mer torsk fra Kina til Brasil enn fra Norge til Brasil. Så ille er det, sier Pedersen.

–Og dette presser marginer og lønnsomhet for norske aktører med den konsekvens at hvitfiskindustrien i Norge ikke har penger å bruke til nye investeringer, mener Pedersen.

Tallene for 2016 inkluderer perioden frem til juli da Fjordlaks Aqua ble solgt.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Den beste fra Rioja
Merete Bø gir deg tipset om den beste vinen fra Rioja. - Denne rødvinen kan ikke sammenlignes med de andre. Det passer perfekt til høstens lam, sier hun.
00:40
Publisert: