Over 34.000 hobbyfiskere har meldt seg på årets hummerfiske, viser tall fra Fiskeridirektoratet. Antall yrkesfiskere er til sammenligning drøyt 2000.

Hordaland er fylket med flest registrerte hummerfiskere.

Flere eller færre?

Det er i år første gang at både privatpersoner og fiskere har vært nødt til å registrere seg for å være med på dette fisket som varer fra 1. oktober og ut november.

– Det er vanskelig å sammenligne tallene ettersom vi ikke har vært i stand til å beregne antall fiskere tidligere. Vi vet heller ikke om alle som har meldt seg på faktisk har fisket, sier hummerforsker Alf Ring Kleiven ved Havforskningsinstituttet.

– Jeg ser at antall påmeldte fritidsfiskere fra Risør til og med Lindesnes er rundt 4450. Våre estimater fra samme område i 2013 viste at det var rundt 20.000 teiner tilhørende fritidsfiskere, en økning på 29 prosent fra 2008. Hvis alle som er påmeldt fisker, må de i snitt fiske med kun 4,5 teiner hver for å ikke overstige våre beregninger fra 2013. Det er grunn til å forvente at de i gjennomsnitt fisker med flere teiner enn dette. Men det ligger altså stor usikkerhet i å sammenligne disse tallene, sier han.

Hver hobbyfisker kan fiske med inntil ti teiner mens yrkesfiskerne kan fiske med inntil 100 teiner.

–Vi har som mål å gjøre en utvalgsundersøkelse etter endt sesong. Da kan vi få et bedre anslag på hvor mye teiner som sto ute i år, sier Kleiven. (Vilkår)

Elghufsens læremester gir deg fem råd om elghufs
Kunsten å bevege seg som elgen på barmark har herdet skiløpere i generasjoner. I et halvt århundre har Audun Kolstad (72) vært elghufsens læremester.
01:40
Publisert: