– Det lukter jo fisk her.

It-gründeren og milliardæren Jakob Hatteland stikker nesen i været. Partneren Anbjørn Øglend ler. Med store glis går de to inn i den flunkende nye fabrikken til 300 millioner kroner som er bygget i Egersund sør i Rogaland.

– Jeg ønsker å gjøre det samme i denne bransjen som det jeg har gjort med Prima i kjøttbransjen. Jeg tror det er plass til en liten aktør som kan tenke nytt, sier Øglend.

Og legger til:

– Dette er en bransje der det er skjedd lite nytt. For 30 år siden hadde jeg sommerjobb og så hvordan makrellen ble fryst i store isblokker og eksportert. Det samme blir gjort i dag, sier Øglend.

Supersyklusen

Fabrikken som ble åpnet torsdag skal produsere fiskemel og fiskeolje, i første omgang til bruk i fôret som brukes i oppdrettsbransjen. I neste omgang ser de to for seg å bruke av fiskemel i produksjon av fôr til kjæledyr og i ordinære matvarer.

Rundt 200 millioner kroner regner de to med å omsette gjennom selskapet Prima Protein allerede i oppstartsåret.

– Med denne investeringen vil vi være med på den supersyklusen og det eventyret som nå er i oppdrettsbransjen, sier Øglend.

Fabrikken er bare første del av satsingen. Allerede i mai starter duoen opp produksjonen i selskapet Prima Seafood. Der skal det fileteres og pakkes pelagisk fisk for eksport. Restavfallet fra fileteringen i Prima Seafood går direkte inn i produksjonen av fiskemel og fiskeolje.

Samlet regner Øglend og Hatteland med en omsetning fra Prima Seafood og Prima Protein på rundt 330 millioner kroner i år. Rundt 40 skal ansettes i de to selskapene.

– Vi regner med overskudd på driften i løpet av to til tre år, sier Øglend.

200 millioner i kapital

Rundt 200 millioner kroner har de to skutt inn i egenkapital i satsingen. Felleskjøpet Rogaland og ansatte i selskapene er også på eiersiden med mindre eierandeler. Kapital er ikke det store problemet for Hatteland og Øglend.

Jakob Hatteland er milliardæren fra Åmsosen i Nord-Rogaland som har tjent seg rik på salg av it-selskaper. Mest kjent er han for salget av selskapet Autostore for rundt 4,3 milliarder kroner i 2017. Autostore hadde utviklet et robotisert lagersystem.

Anbjørn Øglend er oppvokst i Egersund og har tjent flere hundre millioner kroner på slakterivirksomheten i Prima Gruppen, som drives ut fra Kviamarka i Hå kommune. Gjennom satsing på kvalitetsprodukter i nært samarbeid med norske toppkokker har han utfordret de store i norsk slakteribransje.

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (nummer to fra venstre) fikk klippe båndet da Anbjørn Øglend til venstre og Jakob Hatteland til høyre åpnet fiskemel- og fiskeoljefabrikk i Egersund. Daglig leder i Prima Protein Fredrik Andersen er nummer to fra høyre.
Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (nummer to fra venstre) fikk klippe båndet da Anbjørn Øglend til venstre og Jakob Hatteland til høyre åpnet fiskemel- og fiskeoljefabrikk i Egersund. Daglig leder i Prima Protein Fredrik Andersen er nummer to fra høyre. (Foto: Tommy Ellingsen)

Fabrikk nummer to kan komme

Det var ikke mangel på godord da Prima Proteins nye fabrikk ble åpnet i Egersund.

– Det dere gjør er helt i tråd med min visjon. Tiden der vi kaster proteinrikt råstoff må være over, sa fiskeriminister Harald Tom Nesvik og ga sitt direktenummer til Øglend.

– Du må ringe om du lurer på noe. Jeg lover å følge med dere, sa Nesvik.

Ordfører Odd Stangeland (Ap) var ikke mindre begeistret. Fabrikken er den største investeringen i en nyetablering som er gjort på flere tiår i Egersund.

Men satsingen kan snart bli doblet. Da den nye fiskemelfabrikken ble etablert, var det meningen at Global Fish skulle bygge en fileteringsfabrikk til 400 millioner kroner på nabotomten. Men Global Fish trakk seg og flyttet til Florø.

Nå har Hatteland og Øglend leid de gamle lokalene til Global Fish i Egersund for å drive filetering. Men de to legger ikke skjul på at det snart kan komme en ny fileteringsfabrikk.

– Det er noe vi vurderer, sier Øglend.

De to selskapene Prima Protein og Prima Seafood vil være del av det nye fiskerikonsernet Prima Blue som er under etablering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbjørn Øglend, til høyre og Jakob Hatteland i midten i god samtale med fiskeriminister Harald Tom Nesvik, til venstre.
Anbjørn Øglend, til høyre og Jakob Hatteland i midten i god samtale med fiskeriminister Harald Tom Nesvik, til venstre. (Foto: Tommy Ellingsen)