– Det som er et problem for oppdrettsnæringen, næringssalter, kan være næring for tare. Integrert oppdrett kan være et columbi egg. Men vi er på jomfruelig grunn, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Tirsdag, på oppdrettsmessa Aquanor i Trondheim, offentliggjorde hun at departementet finansierer Bellonas arbeid med å lage en kunnskapsbase som kartlegger miljøkonsekvenser av integrert havbruk i Norge.

Integrert oppdrett er steder der man bruker avfall fra fiskeoppdrett til å dyrke frem skjell, tare og annen mat for å redusere miljøforurensning fra oppdrettsmerder.

– Store muligheter

– Det er store muligheter ved å ha kombinasjon av oppdrett på samme sted, men vi må undersøke hva som er effektene på miljøet, sier fiskeriministeren.

– Norge er verdensledende i oppdrettsnæringen, men på integrert oppdrett ligger vi bak konkurrenter som Skottland. Vi trenger å tenke nytt. Jeg er utålmodig og vil ut av startgropa. Derfor gir vi tilskudd til Bellonas arbeid, som skal se på fordelene og ulempene med integrert oppdrett, sier Aspaker.

Database klar om to år

Solveig van Nes, leder for havbruk i Bellona, skal ha databasen klar om to år.

– Vi har fått penger til en miljøkonsekvensanalyse. Målet er å lage en kunnskapsbase for effektene av integrert oppdrett som både næringen og myndighetene kan bruke, sier hun.

Både oppdrettere og forskere ser positivt på Bellonas arbeid.

– Bellona er en fin organisasjon med et balansert syn på oppdrettsnæringen, sier administrerende direktør i Salmar, Leif-Inge Nordhammer.

– Bellona jobber kritisk og konstruktivt mot oppdrettsnæringen for å få til endringer. Vi ser positivt på dette og vil bidra til kunnskapsbasen når vi får en invitasjon, sier forskningssjef Ulf Winther i Sintef Fiskeri og Havbruk.

I Norge arbeider både Biotrål og Seaweed med oppdrett av tare.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: - Dette her er rett og slett for dyrt

-Dette her er rett og slett for dyrt
Når Fiat 500 kommer som crossover, feiler den på et vesentlig punkt.
02:04 Min
Publisert: