Chiles aller største fiskefôr-leverandører samarbeidet om priser gjennom 12 år, ifølge chilenske Fiscalia National Economica (FNE), tilsvarende norske Økokrim.

Nå tiltales fiskefôr-selskapene, og ilegges til sammen 70 millioner amerikanske dollar i bot, tilsvarende rundt 630 millioner norske kroner. Hvert av de fire selskapene er ilagt likelydende bøter på i overkant av 150 millioner kroner. Nettstedet ilaks omtalte bøtene fredag.

Blant de fire selskapene er bergensbaserte Ewos, som i dag eies av amerikanske Cargill, og nederlandske Nutreco, som eier Stavanger-produsenten Skretting. Også danske BioMar er bøtelagt.

Etterforskningen har pågått siden 2015, og saken tas nå til chilenske domstoler. Chilenske FNE har anmodet om at bergenske Ewos fritas fra boten fordi etterforskningen ble satt i gang etter at Ewos selv varslet myndighetene om samarbeidet.

Ifølge chilenske FNE utgjør prisen på fiskefôr over halvparten av kostnadene ved lakseoppdrett i landet. For å skjule samarbeidet skal produsentene ha brukt kodespråk i kommunikasjonen seg i mellom, på epost, telefon og i møter, heter det i tiltalen.

Den amerikanske eieren bak norske Ewos, Cargill, bekrefter at det var selskapet som varslet chilenske myndigheter om samarbeidet.

– Kort tid etter at Cargill kjøpte Ewos i 2015, informerte våre ansatte i Ewos Chile oss om praksis i laksefôrindustrien i Chile som var i strid med Cargills policyer for konkurranse, og potensielt i strid med chilensk konkurranserett, skriver kommunikasjonsdirektør Hanne Dankertsen. Hun sier selskapet senere har gitt opplæring til alle sine chilenske ansatte om konkurransereglene og selskapets retningslinjer.

– Å drive virksomhet på en etisk måte er grunnleggende for hvordan vi opererer i Cargill.

Nederlandske Nutreco, som eier Stavanger-produsenten Skretting, sier selskapet først fikk vite om boten før torsdag denne uken.

– Vi tar konkurransereglene ekstremt alvorlig. Vi kommer til å gjennomgå anklagene og deretter gi vårt syn på saken, sier talskvinne Julia Hart i Nederland.

Danske BioMar avviser anklagene i en børsmelding, og skriver at selskapet vil jobbe med å tilbakevise påstandene om skadelig prissamarbeid. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.