Klokken 05 søndag morgen kunne daglig leder Line Ellingsen i Ellingsen Seafood puste lettet ut. Da var all laks flyttet trygt over fra anlegget Skarvhausen til Korsnes, som ligger et stykke unna.

– Det har vært en desperat kamp mot klokken, sier Ellingsen, som forteller at alt de har av bemanning, båter og hjelp utenfra har vært i gang i hele helgen for å redde det som reddes kan.

– Nå har vi evakuert 850.000 fisk, sier hun – noe som har en total salgsverdi på 250 millioner kroner.

– Vi hadde våre bekymringer i forkant, men evakueringen har gått kjempefint. Vi var redd for at vi ikke ville rekke det i tide før nye algeangrep, og mye kunne også ha gått galt under selve flyttingen av fisken. Men det har ikke vært noe dødelighet, sier Line Ellingsen.

Dødsalgene har tatt livet av åtte millioner fisk verd 2,15 milliarder kroner, og fredag så prognosene dystre ut. Havforskningsinstituttet fryktet at både Nordlaks og Ellingsen Seafood kunne bli rammet på nytt i løpet av helgen, og begge selskapene startet en desperat evakueringsprosess.

Har holdt på hele helgen

Torsdag hadde Nordlaks tømt anlegget Våtvika for 1,5 millioner laks, og startet torsdag ettermiddag å tømme anlegget Kalvhodet. Nå er også all fisken fra Kalvhodet flyttet, med godt resultat, bekreftet kommunikasjonsrådgiver Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks overfor DN søndag formiddag.

Nordlaks mistet 1,5 millioner laks etter kraftig oppblomstring av alger i Astafjorden i Troms i forrige uke.

– Vi har jobbet kontinuerlig med evakuering av fisk fra tirsdag og frem til lørdag kveld. Nå følger vi nøye med prognosene fremover, men har ingen konkrete planer om ytterligere tiltak, sier Martinussen.

En fersk oppdatering fra Fiskeridirektoratet søndag viser at situasjonen er noenlunde lik lørdagens: Det er til dels høye konsentrasjoner av alger i flere områder i både Troms og Nordland.

«I Troms er det heller ikke siste døgn meldt om dødelighet. I Nordland er det fortsatt noe dødelighet enkelte steder. I Nordland er nå 2,5 millioner fisk flyttet og alle som har meldt flytting er ferdige», heter det i oppdateringen.

Alger på full fart mot anlegget

Lørdag ettermiddag fikk direktoratet melding om begrenset dødelighet i Kanstadfjorden. Dødeligheten så imidlertid ut til å ha avtatt i løpet av dagen. I Troms er det ikke meldt om død fisk og ingen nye anlegg er rammet.

Denne uken mistet Ellingsen Seafood 1700 tonn laks på Stabben i munningen av Ofotfjorden vest av Narvik. Av 870.000 laks er vel 70 prosent død av den giftige algen.

– Vi har stått på som bare det i hele helgen for å evakuere fisk fra Skarvhausen, for vi visste at algene var på full fart i retning anlegget. Men vi har hatt litt flaks også, for vindretningen har vært gunstig, sier Line Ellingsen, som nå håper at tiden vil spille på lag fremover.

– Det har jo pågått lenge, og naturen har tydeligvis ikke villet spille på lag med oss. Men nå har vi gjort det vi kan for å unngå nye tap, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.