Ifølge Klassekampen er finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum åpen for å justere på lakseskatten, og han håper at flere enn budsjettpartner SV blir med på det endelige vedtaket.

– Selv om det har vært mye støy nå, håper jeg at flere partier vil bli med på at vi trenger en viss grunnrenteskatt. Jo bredere det blir i Stortinget, jo bedre, sier Vedum, som varsler at utformingen av skatten kommer som en egen proposisjon i Stortinget til våren.

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad bekrefter også at skattepakken for vindkraft og laksenæring ikke er en del av de ordinære budsjettforhandlingene med SV.

– Det er for tidlig å si hvordan behandlingen i Stortinget blir, forteller hun.

Flere av lakseselskapene på Oslo Børs stiger kraftig onsdag formiddag:

  • Mowi stiger nær fire prosent
  • Salmar stiger nær fem prosent
  • Lerøy Seafood er opp nesten seks prosent
  • Grieg Seafood stiger mer enn seks prosent

Sparebank 1 Markets-analytiker Knut-Ivar Bakken sier til IntraFish at signalene fra Vedum er positive for lakseselskapene.

– Det er slik jeg ser det to ting som fører til kursoppgangen i dag. Det ene er at Vedum åpner for å endre skatten. Det andre er at han sier de ønsker et bredt forlik i Stortinget, sier han til IntraFish.

I regjeringens forslag til grunnrenteskatt for havbruksnæringen er den effektive satsen satt til 40 prosent. Skatten skal gjelde produksjon av laks, ørret og regnbueørret. Et bunnfradrag på 4.000-5.000 tonn skal sikre at kun de største aktørene må betale.

Regjeringen har foreslått at ordningen skal gjelde fra 1. januar 2023. Den ventes å gi mellom 3,6 og 3,8 milliarder kroner årlig i skatteinntekter, som fordeles likt mellom stat og kommuner.

Forslaget er sendt på høring med frist 3. januar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.