Lakseforedleren Norsk Sjømat AS på Stranda vil fusjonere med det Tromsø-baserte trålrederiet Nergård, og søke en notering ved Oslo Børs.

Det nye konsernet vil ha virksomhet i hele verdikjeden; fangst av hvitfisk, foredling av laks og pelagisk fisk (sild og makrell) samt andre områder.

Navnet på det nye konsernet blir Norsk Sjømat.

- Nå skaper vi en ny kraft i norsk sjømatnæring. Nergård-konsernet og Norsk Sjømat AS går sammen i et felles konsern der vi får enda sterkere muskler til å utvikle ny industri, nye arbeidsplasser og enda større verdier for Nord-Norge og resten av landet, sier konsernsjef i Nergård, Tommy Torvanger i en melding. Han blir også toppsjef i det nye konsernet.

DN meldte i september at Nergård jobber med en mulig børsnotering. Islandske Samherji eier 39,9 prosent av Nergård, og vil selge ut helt ut ved en notering.

Norsk Sjømat eier i dag 43,5 prosent av Nergård.

Over 500 ansatte

Selskapet vil være underlagt deltakerloven, som betyr at norske statsborgere må eie minst 60 prosent av aksjene.

Norsk Sjømat er eid av Per Magne Gjøndahl og Bjarte Tunold.

- Vi skal bygge en sterk felles bedriftskultur og en solid plattform for vekst, med mer enn 500 dedikerte ansatte på land og på sjøen. Dette er et grep som vil ta ut synergier mellom villfisk- og havbruksnæringen. Vi har store ambisjoner for økt bearbeiding av norsk råstoff i Norge. Vi klarer faktisk å tjene penger på det i dag, og det skal vi bygge videre på. Markedet vokser raskt og vi har ledende ekspertise på både produktutvikling og salg, sier administrerende direktør i Norsk Sjømat, Per Magne Grøndahl, som blir styreleder i det nye konsernet

En endelig beslutning om hvorvidt selskapet skal børsnoteres ventes å skje i fjerde kvartal 2020.

Konsernet har fem trålere, to konsesjoner for lakseoppdrett samt flere industrianlegg for foredling av fisk. Totalt har de over 500 ansatte.

Vil hente 700-800 millioner kroner

Ved en notering vil selskapet hente 700 - 800 millioner kroner i frisk kapital, samt selge eksisterende aksjer for en ikke-oppgitt sum. Islandske Samherji vil selge seg helt ut.

Eierskapet til Grøndahl og Tunold vil reduseres fra dagens 71 prosent til rundt 54 prosent etter noteringen, hovedsakelig som følge av utvanningseffekten ved å trykke nye aksjer.

Det er DNB Markets som er rådgivere i prosessen, mens ABG Sundal Collier og Pareto Securities bistår.

Det sammenslåtte konsernet hadde en pro-forma omsetning på 3,78 milliarder kroner i 2019, med et driftsresultat på 365 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.