Fiskerne har de siste årene satt stadig nye rekorder, med rekordhøye torskepriser og eksportrekorder. Onsdag setter fiskebåtredernes forbund ny rekord i antall deltagere på årsmøte, der 400 havfiskere som omsetter for 11 milliarder kroner møter statsminister Erna Solberg til debatt

1 Hvordan er det å være havfisker og reder nå, med dobling av torskeprisen i løpet av få år? 

– Det er en fantastisk næring å være en del av. Det går godt. Vi får fokus fra politisk hold og fra opinionen. Årsmøte setter ny rekord med over 400 delegater. Det er gledelig at statsminister Erna Solberg holder foredrag for oss. Det kan ikke bli bedre enn det er nå.

2 Hvilke viktige saker skal dere snakke med Solberg om?

– Det har vært mange utredninger, og nå ønsker vi at regjeringen drar konklusjoner. Nødvendig omstilling og fornying av flåten er på vent inntil vi får forutsigbare rammebetingelser. Regjeringen legger snart frem ny havmelding og havstrategi. Det er viktig, det er helt essensielt for Norge å ha kontroll over hav og ressurser.

3 Hvordan var 2016 for fiskebåtrederne?

– 2016 var et godt år for alle store og små. Vi hadde god lønnsomhet. 2017 ser også positivt ut. En del av de gode resultatene skyldes gunstig rente, gunstig valuta og lave oljepriser. Derfor må vi forbedre lønnsomheten ytterligere.

4 Det har kommet forslag om at også industriselskaper skal få eie fiskekvoter og slippe den utskjelte leveringsplikten, der de industrieide trålerne slipper å måtte tilby å levere fisk til fiskebrukene de eier. Hvordan ser du på det?

– Vi ønsker å videreføre dagens ordning med en fiskereid flåte, blant annet for å sikre nasjonalt eierskap til fiskeressursene.

Audun Maråk, administrerende direktør i Fiskebåt.
Audun Maråk, administrerende direktør i Fiskebåt. (Foto: Terje Jensen)

5 Hva serverer du Erna Solberg til middag?

– Hun er invitert på middag til oss, og på årsmøte har vi i 30 år servert det beste vi har å by på matfatet, fersk skrei med lever og rogn. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.