Sjømatrådet koordinerer markedsføringen av norsk fisk i utlandet, og finansieres av en obligatorisk markedsavgift på eksport av fisk. 

I år får Sjømatrådet 560 millioner kroner i inntekter fra avgiften. Sandberg kutter nå avgiften til en forventet inntekt på vel 350 millioner kroner neste år.

- Dette skjer i forståelse med de aller fleste i næringen, sier Sandberg til DN.

Han halverer markedsavgiften på laks, ørret og de viktigste pelagiske artene som sild og makrell fra 0,6 til 0,3 prosent. På torsk og andre arter blir fortsatt avgiften 0,75 prosent. 

Omstridt avgift

Flere lakseoppdrettere har i lengre tid krevet at den omstridte avgiften reduseres. Økte priser på torsk og særlig laks har på få år doblet beløpet næringen betaler Sjømatrådet. Avgiften på laks ble redusert til 0,6 prosent i januar i år, men de høye lakseprisene har allerede spist opp reduksjonen i avgiften. 

Ledelsen i Sjømatrådet foreslo selv at avgiften burde reduseres ytterligere, og etter en høringsrunde innfører nå Sandberg lavere avgift allerede fra januar 2017. 

- Dette blir ikke så dramatisk, for sjømatnæringen går bra. Vi passerer trolig 90 milliarder kroner i eksport av norsk sjømat i år. Det er nye rekorder nok en gang. Vi har mindre behov for felles markedsføring av blant annet laks, sier Sandberg. 

Sparer 200 millioner

Halveringen av avgiften er i tråd med ønske fra Sjømat Norge, som organiserer de fleste lakseoppdretterne og fiskekjøperne. Organisasjonen ønsket en reduksjon i avgiften fra o,6 til 0,4 prosent på laks og til 0,3 prosent på pelagisk fisk, og har i stor grad fått gjennomslag for sitt syn hos fiskeriminister Per Sandberg. 

Endringen fører til at lakseeksportørene neste år betaler vel 200 millioner kroner i markedsavgifter, litt over halvparten av beløpet til Sjømatrådet. 

I høringsrunden kom det inn 17 høringssvar, der alle unntatt Marine Harvest ønsket å opprettholde at ordningen er obligatorisk. Sjømatrådets egenkapital var ved utgangen av 2015 på 440 millioner kroner. På grunn av økte inntekter i år øker også egenkapitalen mer enn planlagt. 

Vil drive effektivt

Styreleder Marianne E. Johnsen i Norges Sjømatråd tar nedskjæringene til etterretning. 

- Vi har en offensiv holdning til dette. Det skjerper Sjømatrådet og jobben vi gjør, at vi skal drive effektivt og verdiskapende, sier Johnsen. 

Hun mener kuttene "får endel konsekvenser", men sier at "det alltid er potensiale for forbedring" i enhver organisasjon.

- Vi skal fortsette å ha god samhandling og dialog med næringen både på laks og hvitfisk, sier Johnsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.