Ifølge Fiskeribladet har Mowi – tidligere Marine Harvest – vært gjenstand for en razzia ved videreforedlingsanlegget i Rosyth i Skottland.

Grieg Seafood bekrefter ifølge E24 at EUs konkurransemyndigheter har vært på besøk.

– Grieg Seafood har som mål å være åpen, transparent og imøtekommende og vil gi all nødvendig informasjon som Europakommisjonen ber om, heter det i en børsmelding.

Finansdirektør Atle Harald Sandtorv i Grieg Seafood sier til DN at de er informert om at The European Commission DG Competition undersøker om det finnes praksis som påvirker konkurransen i laksenæringen negativt. De har i dag gjennomført en inspeksjon hos Grieg Seafood Shetland.

– Laksemarkedet er preget av sterk konkurranse, og vi er ikke kjent med noen form for praksis som undergraver konkurransen. Vi samarbeider med The European Commission DG Competitions undersøkelser, sier han.

Europakommisjonen skriver i en pressemelding at de bekrefter å ha vært på uanmeldte inspeksjoner hos flere oppdrettsselskaper.

Europakommisjonen er bekymret

«Kommisjonen er bekymret for at selskaper som er inspisert kan ha brutt EUs monopolregler som forbyr kartellsamarbeid og restriktiv forretningspraksis», heter det i meldingen.

Det var på videreforedlingsanlegget i Rosyth i Storbritannia at Europakommisjonens representanter var på razzia i dag. Det var IntraFish som først meldte om saken. Også Grieg Seafood skal ha fått besøk i dag, tirsdag.

– Det stemmer, de har rett og slett vært på razzia, sier kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i verdens største lakseoppdrettsselskap Mowi, tidligere Marine Harvest, til Fiskeribladet.

– Påstander om prissamarbeid kan jeg ikke si så mye om, det får vi komme tilbake til senere, men vi har ingenting å skjule. Jeg kan bekrefte inspektører fra Europakommisjonen besøkte våre anlegg i Rosyth i dag, men vi har ingenting å skjule, så vi hjelper dem med det de trenger, sier Hjetland.

Norske myndigheter ikke involvert

Konkurransetilsynet i Norge «har ikke noe med dette å gjøre», opplyser kommunikasjonsdirektør Margrethe Gudbrandsen til NTB.

Europakommisjonen ønsker ikke å gå ut med noen opplysninger på dette stadiet om hvilke medlemsland inspeksjonene er gjennomført i, eller hvilke selskaper som er omfattet.

NTB får opplyst at kartellsaker av denne typen vanligvis har lang behandlingstid, det vil normalt ta ett og et halvt år eller mer.

Risikerer stor bot

Selskaper som har brutt EUs konkurranselovgivning, risikerer bøter på opptil 10 prosent av årlig omsetning. Men bøtene kan reduseres dersom selskapene velger å samarbeide med Europakommisjonen og gi informasjon som bidrar til oppklaring av saken.

Et selskap kan også innvilges immunitet dersom selskapet på eget initiativ varsler Europakommisjonen om lovbrudd. Men Europakommisjonen ønsker ikke å kommentere hvorvidt dette har skjedd i denne saken.

Europakommisjonen understreker at slike inspeksjoner er en del av en forundersøkelse når det er mistanke om konkurransehemmende praksis og at det ikke innebærer at selskapene har gjort seg skyldige i slik virksomhet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

USAs president Donald Trump sier Japan har nominert ham til Nobels fredspris.
01:51
Publisert: