I en børsmelding sent mandag kveld bekrefter Grieg Seafood ASA pågående forhandlinger om å selge Grieg Seafood Hjaltland UK Ltd. – morselskapet for virksomheten på Shetland.

«Forhandlingene er pågående. Grieg Seafood vil ikke gi ytterligere kommentarer før en definitiv avtale foreligger eller når samtalene er avsluttet», skriver selskapet i en børsmelding.

Nytt salgsforsøk

Salget kommer ikke overraskende. Selskapet bekreftet i november i fjor at det sannsynligvis går mot et salg i løpet av 2021. Det ble også gjort et forsøkt i 2016, som ikke førte frem.

Selskapet har slitt med driften på Shetland og tapt penger. Årsproduksjonen ligger på rundt 15.000 tonn laks. Grieg Seafood har satt som mål å produsere 130.000 tonn laks fra virksomheten innen 2025. Det produseres laks i Norge, Canada og Shetland.

Hvis forhandlingene kommer i havn vil prisen ligger på minst 1,5 milliarder kroner.

– Bokført verdi er 1.481 millioner kroner. Vi vil ikke spekulere i hva som er realistisk salgspris, men det slik at dersom vi hadde trodd at verdien var lavere, skulle vi ha gjort en nedskrivning. Det har vi ikke gjort, sa finansdirektør Harald Atle Sandtorv under kvartalspresentasjonen i februar.

Har ikke innfridd

Fjoråret var utfordrende for Grieg Seafood. Driftsresultatet falt med nesten 80 prosent i 2020 – fra 1.077 millioner kroner i 2019 til 232 millioner kroner. Selskapet var ikke fornøyd med resultatene, men la ikke utelukkende skylden på koronapandemien.

– 2020 har vært et utfordrende år for Grieg Seafood. Vi har ikke klart å levere som ventet. Det er ikke bare på grunn av covid, men også som følge av utfordrende biologi, sa konsernsjef Andreas Kvame.

Utfordringene har fortsatt inn i 2021. Lakseprodusenten fikk et driftsresultat før verdijustering knyttet til biologiske eiendeler på minus 16 millioner kroner i første kvartal 2021, mot 216 millioner kroner i samme kvartal året før. Konsensus lå på minus fire millioner.

Grieg Seafood ble børsnotert i 2007. Aksjekursen har falt med nesten 20 prosent i 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.